40 anys de l’Estel

Marc Solanes

És que el fonoll és defectuós perquè no és una rosa? –es preguntava Josep Maria Espinàs, el pare de l’Olga. Les persones amb discapacitat intel·lectual tenen, és clar, una menor capacitat cognitiva, cosa que els impedeix assolir certs coneixements i els redueix, en conseqüència, la independència vital que gaudim la majoria. Per contra, però,a molts ens poden guanyar en habilitats artístiques o esportives. Ien bondat i en generositat. Senzillament la seva naturalesa és diferent de la nostra i, per tant, també ho són les seves necessitats.

Fa quaranta anys, nou famílies de nois amb alguna disminució van fundar l’Associació l’Estel. En intentar resoldre la problemàtica dels seus fills, han ofert als pares que hi han arribatdesprés les respostes que a ells, als anys seixanta i setanta, no els van saber donar. L’Estel ha lluitat contraels tabús i la marginació. Ha dignificat moltes vides, amb la inclusió d’aquestes persones com uns actors més de la societat. Anar a l’escola o a treballar, sortir a fer un beure amb els companys, participar en competicions esportives o marxar de viatge. Ara és ben normal que sigui així però es tracta d’una conquesta abans impensable, un exemple magnífic del que ha estat capaç de fer l’empenta privada en aquest país.

Al llarg d’aquests quaranta anys, l’Estel ha crescut. Ho vam comprovar al sopar d’aniversari celebrat a la Divina Pastora. D’aniversaris, perquè s’escau també el vint-i-cinquè del seu Club Esportiu. L’Estel compta, avui, amb el taller ocupacional, l’escola d’educació especial, dues llars-residència, el Club i els serveis de lleure i de transport. Acull una vuitantena d’usuaris d’arreu de la Noguera i ocupa prop de seixantaprofessionals. L’entitat ha patit les restriccions de la crisi econòmica però ha pogut renovar les seves instal·lacions i consolidar i ampliar els seus serveis. Amb el suport dels socis, el patrocini d’algunes empreses i la col·laboració, segur que insuficient, de les administracions públiques.

L’Estel ha arribat lluny i és bonic poder dir això. Famílies, treballadors i usuaris, per molts anys!

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.