L’ofici de campaner ha evolucionat molt al llarg del temps. D’una tasca clau per la comunicació ha passat a ser una professió per als nostàlgics. A Os de Balaguer s’hi troba el Museu de les Campanes de Catalunya i l’Ignasi Cortés, el campaner del poble, és qui millor pot explicar-nos com ha canviat aquesta professió al llarg dels anys.

Així sonen les campanes d’Os de Balaguer en vigília de dia festiu. I així les fa sonar l’Ignasi. Ell és l’encarregat de que el so del batall repicant la campana no es silenciï en aquest poble.

No ha sigut una vocació familiar, però el contacte amb les campanes del poble i sobretot amb el campaner del moment, Josep Otín, va fer que a dia d’avui, l’ Ignasi sigui l’únic campaner d’aquesta població de la Noguera.

Vinculat sempre amb el món de les campanes ha vist com l’ofici de campaner ha passat de ser un dels més importants de la vila, el de comunicador, a ser una tradició ancestral recordada només  pels més grans de la casa, això sí amb molta nostàlgia i sentiment.

Sentiment que s’ha vist relegat per les noves tecnologies, l’automatització dels campanars ha transformat el repic de campanes en una so fred ,impersonal i automatitzat, lluny de la devoció de la figura del campaner.

Precisament el poble d’Os de Balaguer, s’ha convertit en un dels epicentres campaners de Catalunya  i es que és en aquest municipi on de manera anual es celebra la Festa dels Campaners, una festa que va començar, ara fa quasi 30 anys, per retre homenatge al campaner del poble i que en l’actualitat ha esdevingut una festa d’abast internacional.

A més de la trobada anual de campaners, el poble també te un vincle permanent amb la campana des de que d’uns anys ençà es situés el museu de les campanes de Catalunya,  al castell del municipi.

Un museu didàctic on el visitant te a l’abast que la campana no deixi mai de sonar.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.