L’INCASÒL inicia la restauració del campanar de l’església de Montgai

campanar

Campanar de Montgai (Autor: Balaguer TV)

 

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha iniciat les obres de restauració del campanar de l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció.  Les obres seran executades per l’empresa Vallvia Projectes i Obres SL en un termini de 5 mesos i tenen un pressupost d’adjudicació de 112.460,30 €, IVA inclòs, dels que l’Ajuntament de Montgai en satisfarà 55.049,32 €, IVA inclòs, i l’INCASÒL els diners restants mitjançant els fons econòmics aportats per la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana.

Els promotors del projecte són l’Ajuntament de Montgai, el Bisbat d’Urgell, la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni  del Departament de Cultura, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Institut Català del Sòl, dins el Protocol de l’1 per cent cultural.

Les actuacions en el campanar se centren el l’arranjament de les seves façanes; la restauració de la creu i pinacle de remat superior, dels pinacles i florons cantoners del ràfec del campanar superior, de la balustrada i les quatre columnes; la restauració i reposició de cornises de pedra, la reparació canalera perimetral del campanar; el reforç perimetral d’acer al pinacle de remat superior; la restauració de les escales interiors metàl·liques i el tancament de les obertures del campanar.

L’actual església de la Mare de Déu de l’Assumpció de Montgai va ser bastida a finals del SXVIII sobre un temple anterior, amb restes visibles a la base del campanar. L’església va ser reformada recreixent el campanar al voltant de 1893. En els anys posteriors hi va haver petites restauracions. A dalt del campanar es troben balustres restaurats els anys 80.

L’església és un gran edifici de tres naus, amb diverses capelles laterals i la façana principal barroca, orientada a ponent, destacant la porta entre columnes de capitell compost i al capdamunt el frontó curvilini trencat amb el nínxol de la Mare de Déu. El seu campanar, de 39 metres d’alçada, té un doble cos superior amb grans pinacles cilíndrics a sobre de les quatre cantonades que fan que sigui un dels més vistosos de la comarca però el deteriorament d’alguns elements ornamentals és evident.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.