L’Escolania de Montserrat commemora el 10è aniversari del Juliol de Música i Poesia de Balaguer

El cor ha omplert l’Església de Santa Maria, una ubicació excepcional que s’estrena al cicle per celebrar el 10è aniversari

L’Escolania de Montserrat ha donat el tret de sortida a la 10a edició del Juliol de Música i Poesia de Balaguer, un concert extraordinari, a part dels 4 habituals, per celebrar l’aniversari del cicle poètico musical que amenitza els vespres d’estiu a la capital de la Noguera. 

Amb totes les entrades exhaurides i un 70% d’aforament, tal i com permet el Procicat, el concert s’ha celebrat en un espai també extraordinari com l’Església de Santa Maria, que s’ha estrenat com a ubicació excepcional del cicle per aquesta cita commemorativa.

El concert ha fet les delícies dels assistents que han pogut gaudir del cant d’un dels cors infantils amb més renom mundial que ha interpretat temes com Laudate Pueri de Felix Mendelssohn, Ave Maria de Franz Schubert, Moreneta en sou d’Àngel Rodamilans o Nigra Sum de Pau Casals i també música tradicional catalana com el Cant dels Ocells, La Dama de Mallorca o les tres peces d’El Bestiolari d’Albert Guinovart a partir de Bestiolari de la Clara de Miquel Desclot (Aranya de Sostre, Rossinyol Viatger,  Ull de bou de festa major).

Aquest ha estat el primer dels concerts de la desena edició del Juliol de Música i Poesia de Balaguer que va néixer l’any 2012 de la mà de l’Associació Bada Pas Iniciatives Culturals amb el suport de la Paeria de Balaguer i empreses i entitats col·laboradores.  El cicle arriba enguany amb més força que mai després de que el 2020 només és pogués celebrar un dels concerts, a causa de la pandèmia.

El cicle continuarà el diumenge 4 de juliol a l’església del convent de Sant Domènec amb l’espectacle Essències que el cor Lieder Càmera ha preparat per celebrar els seus trenta anys. L’espectacle presenta un recull d’obres eclèctic que amb el reforç d’una posada en escena conceptual, mínima i elegant, farà un passeig per la història del cor. S’hi podrà sentir Brahms, Toldrà, Howells, Ollé i Sabaté, Morera, entre altres.

El següent diumenge, 11 de juliol, l’espectacle es traslladarà al monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses amb Amb veu de dona, un espectacle que vol reivindicar el paper de la dona en la música.  Comptarà amb la participació de la mezzosoprano Mireia Pintó, Vladislav Bronevetzky al piano i l’actriu, Victòria Pagès.

El diumenge 18 de juliol, a l’església del convent de Sant Domènec de Balaguer, serà el torn de In Memoriam, amb el Cor de l’Auditori Enric Granados de Lleida. Un espectacle que vol convertir el dol en projecte artístic construint un concert poètic amb els moments més esperançadors i significatius dels Rèquiems de Victoria, Mozart, Brahms… Comptarà amb la participació de l’actor Ernest Villegas.

I finalment el diumenge 25 de juliol, a Santa Maria de les Franqueses, Per una flor de Romaní amb poesia de Josep Carner, posarà el punt i final al 10è Juliol de Música i Poesia. L’espectacle comptarà amb el tenor David Alegret, Daniel Blanch al piano i l’actriu Mercè Rovira.

Sobre l’Escolania de Montserrat

L’Escolania de Montserrat és un cor litúrgic, amb una clara projecció musical al servei del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat. I al mateix temps és un centre de formació humana i cristiana per als nois que la integren. Arrelada al cor de Catalunya fa viva la tradició multisecular d’una escola benedictina que té els seus orígens al s. XIII i és una de les institucions del seu gènere més antigues d’Europa.

L’Escolania està especialitzada en la interpretació de música de l’Escola Montserratina, sorgida a l’entorn del Monestir de Montserrat. Vinculada des de sempre a l’Escolania, és una de les escoles de música d’Europa més representatives per la seva tradició, identificació i singularitat. De tots els compositors que l’han integrat, destaquen Joan Cererols (segle XVII), Anselm Viola i Narcís Casanoves (segle XVIII), Àngel Rodamilans, Anselm Ferrer i Ireneu Segarra (segle XX).

A més de l’Escola Montserratina, l’Escolania interpreta sovint polifonia del Renaixement (sobretot de T.L. de Victoria i G. P. da Palestrina), i autors variats de tots els segles (Mendelssohn, Brahms, Britten…).

En les seves actuacions fora de Montserrat, l’Escolania també difon la música popular catalana amb harmonitzacions de diversos compositors catalans.

1 comentari

  • un observador

    Felicitats a Balaguet TV. Finalment han solucionat la incidència en el seu web i apareix la seqüència de fotografies com toca.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.