L’empresa balaguerina Agraïments oferirà litúrgies post mortem

Amb peticions d’ajuntaments i particulars per la impossibilitat de fer cerimònies de comiat als difunts pel coronavirus

Pla general on es pot veure Remei Capitan, de l’empresa Agraïments, fent de mestra de cerimònies en un funeral civil. (Autor: Anna Calafell)

La crisi del coronavirus i el confinament han comportat una conseqüència molt difícil de gestionar. Per imperatiu sanitari, els enterraments han deixat de celebrar-se i els difunts van a parar directament al cementiri. Tampoc poden ser acomiadades amb cerimònia col·lectiva les persones que moren aquests dies, encara que no hagin estat afectades pel virus. Sense possibilitat de cerimònia de comiat que ajudi a l’elaboració de la pèrdua i del dol posterior, els familiars es troben desemparats. Per aquest motiu, l’empresa lleidatana Agraïments ha començat a rebre els primers encàrrecs de cerimònies pots mortem. Segons Remei Capitan, mestra de cerimònies de l’empresa, hi haurà una postergació del dol i una “necessitat de reparar-ho”.

La balaguerina Remei Capitan és la impulsora d’Agraïmens, una empresa que s’ha convertit en la primera de Lleida que organitza funerals laics o religiosos. Els seus serveis consisteixen en l’organització tant de la cerimònia de comiat com de totes les gestions tant logístiques com administratives i financeres del propi sepeli així com també post mortem. “A la mort no se l’espera mai i la falta de planificació d’aquest moment genera angoixa”, explica Remei Capitan, que afegeix que l’empresa neix de la “necessitat de l’acompanyament en un moment que ningú ha ensenyat a gestionar, així com la necessitat d’un ritual alternatiu a l’existent”.

Alguns ajuntaments, arran de la recomanació de psicòlegs municipals, s’han interessat per poder organitzar una cerimònia col·lectiva per acompanyar el dol a les persones que han perdut els seus éssers estimats. Seria després del confinament i amb l’objectiu d’ajudar a pal·liar el dolor dels que han de suportar la pèrdua i ajudar-los a elaborar-la.

També molts particulars sol·liciten aquests dies acompanyament en el dol, en trobar-se sols davant d’una situació imprevista, així com suport en la tramitació de tota la burocràcia necessària, una tasca que, segons Capitan, aquests dies encara resulta “més feixuga que habitualment”.

Un 19,5% dels funerals són laics a Catalunya i la tendència creix

Tot i que majoritàriament el servei integral d’organització de cerimònies de comiat són litúrgies laiques, Capitan també exerceix de mestra de cerimònies en funerals alternatius dins el ritu cristià. Tot i així, les cerimònies de comiat laiques són una alternativa cada cop més demandada a Catalunya, on ja arriben al 19,5% dels sepelis, però Lleida fins ara no disposava de cap empresa especialitzada. De fet, els Tanatoris són els principals demandants d’aquest servei, ja que sovint es troben amb famílies que no volen cenyir-se al ritus religiós i busquen una alternativa que actualment no està organitzada, explica Capitán.

La cerimònia es dissenya a mida segons com desitgi la família, en el sentit d’un homenatge a la vida de la persona que acaba de morir. Per tant, pot haver-hi des d’un àpat fins a un brindis o música en viu, segons siguin els desitjos dels familiars. A banda de tots aquests aspectes, tot el procés es porta a terme acompanyant a la família en tot moment, tant en el dol com en tots els detalls relatius al decés: tant l’oratòria així com de la coordinació amb el tanatori.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.