La sobirania fiscal i la delegació del govern espanyol, a debat al ple de Balaguer

El ple de Balaguer debatrà aquest dijous una proposta per tal que l’Ajuntament pugui iniciar els mecanismes per abonar les quotes d’IRPF i d’IVA a l’Agència Tributària de Catalunya, enlloc de fer-ho a la hisenda espanyola com fins ara.La iniciativa recull la moció de l’Associació de Municipis per la Independència, en la que es posa de relleu que “el greu espoli ens priva d’aixecar el cap en aquesta crisi econòmica global i impedeix que Catalunya tingui moltes més possibilitats de tirar endavant”. Així mateix, destaca que “les limitacions que imposa la Llei suposen un greu obstacle per la seva execució i normal desenvolupament de l’autonomia” que ha estat conferida a la Generalitat i als ajuntaments catalans.

Per tot això i en suport a la Declaració de Sobirania del Parlament, l’ajuntament vol exercir la seva sobirania fiscal, uns tràmits que iniciaria un cop aprovada aquesta proposta.

En l’apartat de sobirania nacional, es discutirà també una proposta d’acord per demanar la supressió de la delegació i subdelegacions del govern espanyol a Catalunya, així com la retirada dels processos contenciosos iniciats per aquestes institucions contra acords adoptats pels ajuntaments catalans.

La proposta denuncia les accions que està emprenent la delegada del Govern a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, en contra d’acords presos democràticament pels consistoris catalans, “responsables de la sobirania popular expressada pels ciutadans a través de les urnes, que ha d’estar, per damunt de qualsevol legalitat imposada”. L’actitud de Llanos de Luna, segons aquesta iniciativa, està “posant en perill la pau social i imposant els símbols espanyols que el poble català no se sent com a propis”.

Per la seva banda, el PSC presenta una moció per tal que es reconegui l’habitatge com un dret social i en la que s’insta al govern central a reformar la llei hipotecària, a preveure la dació en pagament i a paralitzar tots els desnonaments fins que entri en vigor el nou marc legal.

D’altra banda, el ple també veurà l’ordenança reguladora dels establiments de serveis telefònics per a ús públic del municipi de Balaguer, coneguts popularment com a locutoris, i diverses sancions de caràcter greu per la tinença de gossos potencialment perillosos. Pel que fa als locutoris, la normativa fixa les condicions que han de complir aquestes instal•lacions, com tenir una superfície mínima útil de 50 m2, comptar amb servei higiènic i complir amb les normatives de ventilació. També en delimita les activitats que s’hi pot desenvolupar, prohibint expressament la venda de productes alimentaris i l’horari de funcionament entre les 8 del matí i les 10 de la nit.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.