La prehistòria al descobert

Ara és un jaciment neandertal on excavadors i arqueòlegs hi treballen periòdicament, però fa 40.000 anys el jaciment de la Roca dels Bous, situat a Sant Llorenç de Montgai a la comarca de la Noguera, era un indret de pas on els neandertals s’hi aturaven en el seus trajectes entre els primers contraforts del Pirineu i la plana del Segrià.

La seva particular ubicació i els processos geològics que es donen a la cinglera fan possible la preservació de diversos estris que corroboren aquestes visites dels neandertals durant el paleolític mitjà. Entre les restes més importants en destaquen els fogars.

Amb 4 nivells d’excavació ja descoberts, arqueòlegs i investigadors han estudiat el pas per aquest jaciment de més de 10.000 anys. El contingut arqueòlogic  del jaciment és d’una riquesa incalculable.

A més  la roca dels bous també destaca per la seva metodologia de treball, oberta al públic durant els mesos d’excavació, pedagogia i investigació van lligades de la mà.

En bona mesura l’exposició pública dels treballs que es realitzen al jaciment és gràcies a l’espai Orígens de Camarasa.

Espai polivalent que es pot utilitzar com a laboratori d’investigació de les troballes dels diversos jaciments de la comarca, com a sala d’exposicions, o bé com a punt de partida de les visites guiades d’aquests indrets.

En definitiva espai pensat per apropar l’arqueologia i la prehistòria a tota mena de públics no familiaritzats en aquests àmbits i fer-ho des de la pròpia veu dels experts.

Investigació, recerca i pedagogia un trinomi que sumat amb la riquesa paisatgística de la zona converteixi la Noguera amb l’epicentre de l’arqueologia.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.