La Paeria de Balaguer obre una consulta popular per definir els propers protagonistes del projecte “Balcons il·lustrats”

La consulta estarà oberta fins el 15 d’octubre

La Paeria de Balaguer obre una consulta popular per saber quins han de ser els propers protagonistes dels ‘Balcons il·lustrats’.

Es tracta d’una iniciativa de l’Àrea de Cultura que va néixer la tardor del 2020 per donar a conèixer els personatges històrics de la ciutat a través de l’art urbà en diferents espais de la ciutat. El primer mural es va dedicar a la comtessa Margarida de Montferrat, situat a la plaça Comtes d’Urgell i el segon a l’escriptora Teresa Pàmies, molt a prop de la seva casa natal, al carrer Pintor Borràs.

Aquest han estat els primers d’una sèrie de murals que han de permetre conèixer aquells balaguerins i balaguerines que hagin destacat en camps tant diversos com les arts, la política, la ciència o l’esport.

Ara, els consistori fa un pas més i obre una consulta pública a la ciutadania perquè sigui aquesta qui presenti opcions pels futurs murals. D’aquesta manera, es busca que tothom participi del projecte, se’l faci seu impregnant-se de la història local i dels personatges més rellevants de Balaguer.

Un cop coneguda la llista de propostes, s’escollirà l’ordre d’execució tenint en compte les efemèrides de la ciutat i la disponibilitat dels murs on situar-los.

Tot i que els dos primers murals van ser obra de l’artista Oriol Arumí, des de la Paeria s’ha expressat la voluntat de donar oportunitats a altres muralistes per tal de fer més ric el projecte.

Des del Museu de La Noguera, impulsors del projecte, es mostren molt satisfets amb l’acollida que aquest ha tingut per part de la gent de Balaguer i dels visitants. Carme Alòs, Directora del Museu de La Noguera i Tècnica de Turisme de la Paeria, destaca que “tot i que ara mateix només tenim dos figures (Margarida de Montferrat i Teresa Pàmies) són moltes les persones que venen a l’Oficina de Turisme i pregunten pels murals” i apunta que “l’increment de murals permetrà fer una ruta alternativa per la ciutat que vagi més enllà dels límits del Centre Històric”.

Per la seva banda, el paer de cultura, Arnau Torrente, també ha expressat la seva satisfacció per l’arrelament del projecte i ha manifestat que “el que es busca en totes les accions és que la cultura esdevingui un element cohesionador i transformador i que com en el cas dels ‘Balcons il·lustrats’ ens ajudi a posar en valor la nostra història i dignificar espais oblidats de la ciutat”.

La consulta, s’inicia aquest divendres 23 de juliol i culminarà el proper divendres 15 d’octubre, en el marc del ‘Forma. Espais d’Art Contemporani’.

Les aportacions es podran fer a través de la web de la Paeria o des de la Bústia Ciutadana, dins de l’apartat Consultes públiques i han de complir els següents criteris de selecció:

– Ha de tractar-se de personatges reals.

– Han de ser personatges que hagin mort.

– Han d’haver destacat en el món de les arts, la literatura, la història, la política, l’esport, etc. o haver estat rellevants per a la ciutat en qualsevol àmbit.

– Han d’estar vinculats a la ciutat de Balaguer.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.