La botifarra d’ou i la coca de llardons, àpats típics del Dijous Gras

Els mostradors de les carnisseries i pastisseries d’arreu del territori català s’omplen de botifarres d’ou i de coques de llardons en motiu del Dijous Gras, dia que dona tret de sortida a la festa del Carnestoltes i que marca l’inici de la Quaresma.

El nom de Dijous Gras sorgeix perquè la gent acostumava a atipar-se d’aliments amb greix per poder passar millor el període de dejuni de Quaresma.

Els xarcuters de Balaguer, ja fa dies que elaboren de forma artesanal les botifarres d’ou, un àpat, que tot i oferir-lo durant tot l’any i de diverses varietats, aquests dies augmenta la seva venda.

Als forns de Balaguer també preparen unes postres típiques d’aquesta data que són les coques de llardons. Una coca dolça feta a base d’ous, farina, llardons i pinyons.

En concret, aquest mestre pastisser prepara dues varietats diferents de coca, una amb pasta de full com a ingredient principal i l’altra amb massa de brioix.

Tot i que antigament aquests àpat només es podien trobar els dies previs a la Quaresma en l’actualitat els xarcuters i forners segueixen preparant-lo al llarg de tot l’any.


Informa: Alba Cases Nadal

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.