És hora de tancar la Plaça Mercadal

MiniJosepBlanch)Un regidor del govern municipal de Balaguer ho confessava en un acte al centre neuràlgic de la ciutat. “Aquesta jornada també és una bona excusa per gaudir d’un espai tan meravellós com la Plaça Mercadal sense els cotxes”.El debat no és nou, però el moment és ara.

Un cop decisiu en favor del centre històric. Balaguer viu una de les etapes més importants de revitalització del casc antic,en part,  gràcies als nous jutjats, la posada en marxa del CEI i la implicació dels ciutadans amb Lapallvacara. Peatonalitzar la Plaça Mercadal seria l’impuls definitiu que necessita el centre històric per convertir-lo en un espai de lleure per balaguerins i turistes.

Un escenari habitual. No seria pas una situació desconeguda. La Plaça Mercadal ja està acostumada a descansar del pas de vehicles en dies de mercat, jornades com La Marató, la Fira d’Entitats, l’Harpia, el concurs sardanista o trobades geganteres, i els conductors han hagut d’adaptar-se. A més, el gruix d’aparcament que acull la plaça és reduït (tot just hi caben una cinquantena de cotxes) i és fàcil d’absorbir per altres zones més properes.

El comerç, la principal oposició. La proposta ja va passar per la taula de quatre alcaldes diferents i tots ells van ser incapaços de tirar-la endavant. La polèmica ve servida, en bona part, pel comerç del centre històric, que tradicionalment ha tingut por de quedar-se aïllat si els conductors no poden arribar fins a la Plaça Mercadal. Un argument que actualment resulta irrellevant si observem com han anat aflorant nous locals comercials com bars i pastisseries que estan funcionant prou bé, un bon símptoma que aquesta zona poc a poc va revifant.

Antecedents similars. Prendre una decisió tan controvertida no és fàcil, però tampoc ho era apostar per un passeig més peatonal (juny 2013), limitant que els vehicles el poguessin travessar des de qualsevol carrer. La mesura no va estar exempta de polèmica i va aixecar malestar entre molts conductors que, a dia d’avui, ja hi estan acostumats. La decisió tampoc va ser fàcil pels alcaldes d’altres municipis que van prioritzar els vianants en el seu centre històric i van veure com comerciants i conductors alçaven la veu en contra. Però aquest descontentament té data de caducitat. En poc més d’un any els veïns de ciutats com Girona, Santa Coloma de Gramenet o Figueres aplaudien la mesura que uns mesos enrere criticaven.

Un problema de mentalitat. Balaguer no té problemes d’aparcament, ni els tindrà mai. Les distàncies tampoc són el problema d’una ciutat que es pot travessar a peu en poc més de vint minuts. Es tracta d’un problema de mentalitat. De la mateixa manera que no hi ha cap nen al que li agradi menjar fruita i verdura a diari, però el seu organisme ho necessita. Podem assumir doncs una Plaça Mercadal sense cotxes i obligar-nos a caminar més, a canvi de gaudir del centre històric en tota la seva esplendor? Doncs així només ens cal un govern municipal prou valent com per atrevir-se a prendre decisions que a priori potser no ens agraden, però que el nostre centre històric necessita.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.