Els orígens i secrets de la coca de recapte

LA 7MANA A LA NOGUERA

En trobarem a tots els forns de La Noguera, i és un dels elements identificatius de la comarca. Amb arengada o amb llonganissa, la coca de recapte és un dels productes més emblemàtics i exclusius de les terres de Lleida. La tradició es remunta més de 150 anys enrere quan a les cases de pagès es recollien tot tipus d’ingredients per fer aquesta coca.

Antigament els agricultors tenien el costum de pastar el pa  a casa seva. D’aquesta massa de pa, se’n separava una mica per fer coques planes i, aprofitant les hortalisses de l’horta, les col·locaven damunt la coca per després coure-les al forn. Però no era a les cases de pagès on es cuinaven aquestes coses sinó que es portaven els ingredients al forn de pa i allí, el forner del poble feia les coques personalitzades.

Es tracta d’un producte senzill però molt variat. La recepta és coneguda per tothom i a cada zona li aporten el seu toc personal.

A Balaguer el debat està en el nom d’aquesta recepta que es debat entre la coca de recapte o la coca amb samfaina.

Pels amants de la bona coca, el secret rau en l’escalivada. Només la cuinada amb l’escalfor de la brasa aconsegueix  el millor sabor.

Recent sortida del forn o com un entrant fred la coca de recapte és un bon plat per degustar a qualsevol moment.

Es tracta d’una recepta molt local, amb poca projecció en l’àmbit català i es des de l’ Ajuntament de Balaguer que es marquen com  a objectiu promocionar aquest producte fora de casa.

Tan si es dóna a conèixer fora d’aquestes terres com si travessa o no fronteres, la coca de recapte o de samfaina continuarà sent el segell de La Noguera.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.