Els alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Almatà guanyadors del concurs Classe sense Fum

Hi han participat més de 4.400 alumnes de tot Catalunya

Classe sense fum” és un programa d’àmbit europeu que té l’objectiu que els adolescents d’entre 12 i 14 anys no fumin o que comencin a fer-ho com més tard millor. El projecte s’emmarca en la iniciativa Smoke-free Class, que s’ha validat científicament en diversos estudis epidemiològics i que es realitza a Barcelona des de l’any 1997 i a tot Catalunya des del 2004.

El programa reverteix la pressió de grup per aconseguir el compromís conjunt de no fumar durant tot el curs escolar. Els docents del centre imparteixen les sessions, en les quals tota la classe elabora un eslògan i/o fa una activitat creativa relacionada i activitats de seguiment.

El programa s’ofereix als centres d’educació secundària, específicament al primer cicle de l’ESO, ja que és la franja d’edat en què es produeixen els primers contactes amb el tabac. Les classes que arriben amb èxit al final del programa entren en un sorteig de premis i un jurat distingeix els millors treballs amb guardons especials.

El programa està coordinat conjuntament per l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

A més, l’estructura comprèn una gestió territorial per equips dels diferents serveis regionals, tant de Salut Pública com d’Ensenyament, que treballen en xarxa a través d’un web xtec específic. A la ciutat de Barcelona es coordina des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

En la implementació del projecte a Catalunya també participen com a entitats patrocinadores i col·laboradores l’Agència Catalana de la Joventut, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, la Fundació “La Caixa” i el Futbol Club Barcelona. Cadascuna d’aquestes institucions patrocina un premi específic, centrat en el marc de la promoció de l’oci actiu saludable.

Aquest any han participat en el programa 4.431 alumnes de 168 aules de 55 centres escolars de Catalunya. A tots els alumnes de les aules que han arribat amb èxit al final del concurs se’ls fa arribar un premi de participació (entrada 2×1 al CosmoCaixa).

Els guardonats d’aquest any han estat:

Primer premi (Estada en un alberg de la xarxa de Joventut)

Institut Almatà – 2n ESO A de Balaguer

Segons premis (Bateig de vela al Port Olímpic)

Institut Lluís Companys – 1r ESO C de Tordera

Institut Infanta Isabel d’Aragó – 2n ESO E de Barcelona

Tercers premis (Rocòdrom)

Institut Joan Roig – 2n ESO A de Tarragona

Institut Nicolau Copèrnic – 1r ESO A de Terrassa

Escola Piaget – 1r ESO A de Barcelona

Premi al millor eslògan (AECC: visita al Circuit de Montmeló)

Institut Abat Oliba – 2n ESO C de Ripoll¡¡

“Fàcil d’entrar, difícil de sortir”

Premi a la millor activitat creativa (Visita a les instal·lacions de l’FCB i entrenament del primer equip)

Institut Montsacopa – 2n ESO A d’Olot

Vídeo “No et fumis la vida enlaire”

Consum de tabac entre adolescents i joves

El 13,9% dels estudiants d’educació sanitària de 14 a 18 anys fuma a Catalunya segons la darrera enquesta ESTUDES del 2010. Segons aquesta enquesta, el percentatge d’estudiants consumidors augmenta amb l’edat i és més alt entre les noies (14,3%) que entre els nois (13,6%). L’edat mitjana d’inici del consum és de 13,5 anys i la del consum diari aproximadament una any desprès (14,4).

Malgrat que el consum de tabac ha baixat de forma clara entre els joves des de l’any 2006 (36,1%), encara hi ha un 29,3% que fuma (30,5% dels nois i 28% de les noies) segons dades de l’ESCAc.

El consum de tabac és especialment alarmant en joves aturats sense subsidi, ja que pràcticament un de cada dos fuma (45,9% dels nois i 48% de les noies).

El programa “Classe sense fum” i el Pla de salut 2011-2015

El programa “Classe sense fum” s’integra en els projectes 2.2 de prevenció i promoció de la salut en el marc de la cronicitat i 3.4 (un sistema integrat i més resolutiu) del Pla de salut de Catalunya.

El Pla de salut és el marc de referència de totes les actuacions públiques en matèria de salut. N’és l’eix vertebrador i vol aconseguir una millor qualitat de vida en què els professionals siguin l’agent principal del canvi, hi hagi una major prevenció i resolució, i s’aconsegueixi un sistema més sostenible. S’estructura en tres eixos vertebradors, nou línies d’actuació i trenta-dos projectes estratègics.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.