Els Agents Rurals intensifiquen la pressió contra diversos grups que capturaven ocells fringíl·lids

En només tres mesos s’han tramitat 14 atestats penals per delictes contra la fauna i s’han comissat 129 exemplars d’ocells silvestres protegits

Membres del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) i de l’Àrea Bàsica de la Noguera dels Agents Rurals han enxampat en 14 ocasions durant els darrers 3 mesos diversos grups de persones que es dediquen a la captura d’ocells fringíl·lids en diferents municipis de la comarca de la Noguera. Aquest tipus d’ocells se solen capturar per al seu comerç il·legal, molt estès els últims temps en diverses pàgines d’internet dedicades a la compravenda.

Després de detectar un increment de l’activitat a la zona, el Cos d’Agents Rurals va intensificar la pressió i la vigilància en determinades localitzacions on s’havien observat indicis de captures furtives. En els diferents operatius organitzats sobre el terreny, els agents van poder sorprendre in fraganti els autors d’aquests fets. Alguns d’aquests serveis també van comptar amb la participació de la Unitat RPAS del Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, proporcionant suport logístic i seguretat amb l’enregistrament d’imatges captades amb drons dels furtius i les seves localitzacions.

El grup denunciat està integrat per 11 persones, més de la meitat de les quals són reincidents. Entre les persones denunciades, n’hi ha una que acumula fins a 5 atestats policials durant aquests mesos per la pràctica d’aquesta activitat il·lícita.

En aquest període, el Cos d’Agents Rurals ha comissat tots els estris de caça trobats en les diferents actuacions: 10 xarxes abatibles, 6 conjunts d’eines per a la caça amb vesc, 1 xarxa xaponesa, reclams electrònics i menjar per a ocells que utilitzaven com a esquer. També s’han comissat les diferents captures: 104 caderneres (Carduelis carduelis), 15 verdums (Carduelis chloris), 9 passarells (Carduelis cannabina) i 1 cruixidell (Emberiza calandra). Tots els ocells s’han traslladat al centre de recuperació de fauna salvatge de Vallcalent (Lleida) per a la seva recuperació o s’ha alliberat al medi natural.

Desobediència i amenaces
Durant les diferents actuacions també s’han realitzat 5 denúncies per desobediència als agents de l’autoritat ja que al ser sorpresos pels agents rurals, alguns dels autors van intentar donar-se a la fuga amb el seu vehicle o corrent camp a través. Una de les intercepcions va comptar amb el suport dels Mossos d’Esquadra, que a requeriment del Cos d’Agents Rurals, va establir un operatiu policial a l’entrada de Balaguer.
Més enllà dels intents de fugida, els presumptes autors dels fets també han realitzat amenaces, algunes fins i tot de mort, que han obert noves causes judicials.

Conseqüències penals
Totes aquestes actuacions han comportat l’obertura de diligències penals per presumptes delictes relatius a la protecció de la flora, fauna i animals domèstics als Jutjats de Balaguer. Els delictes contra la fauna poden comportar penes de presó de sis mesos a dos anys o multa de vuit a vint-i-quatre mesos, així com la inhabilitació especial per l’exercici de la caça o la pesca d’entre dos i quatre anys.

El cos d’Agents Rurals recorda la importància de la col·laboració ciutadana per tal d’evitar aquesta pràctica de captura furtiva d’ocells silvestres. Per aquest motiu insisteix que en cas de localitzar zones amb engranalls, xarxes muntades, o la col·laboració de creueres truquin al 112 per posar en coneixement els fets.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.