La primavera del 1914 el Consell Directiu de la Caixa amb Francesc Moragas al capdavant i seguint una política d’expansió territorial, va acordar crear la sucursal de Balaguer.

D’altra banda, l’Ajuntament de la capital de la Noguera conscient de la importància i repercussió que aquest fet podia tenir en el desenvolupament sòcio-econòmic de Balaguer, va acordar demanar a la Caixa que s’instal·lés a la ciutat i d’oferir-los totes les facilitats que fossin a la seva mà per tal de que la sucursal fos una realitat.

D’aquesta manera, el 8 de març de 1915 obria les portes a Balaguer la primera oficina de la Caixa al número 11 de la plaça Mercadal. Seria la dotzena oficina de l’entitat.

La instal·lació de la sucursal va ser ràpida. El local era petit però tenia condicions i millor emplaçament.

Eren temps d’un moviment social important i de canvis en les mentalitats amb el traspàs d’un nou segle. Així el 1922 la Caixa es reafirmava en el seu assentament a Balaguer comprant l’edifici del número 2 de la plaça Mercadal per ubicar les noves oficines.

Seguien els canvis en les primeres dècades del segle amb actuacions destacades com l’automatització de la central de telèfons o la construcció del tram de Ferrocarril Lleida – Balaguer.

El 5 d’abril del 1926 la Caixa de Pensions celebrava l’Homenatge a la Vellesa en un acte lluït i multitudinari en què també es va posar la primera pedra de l’Escola Pública, equipament que visitaria el dictador Primo de Rivera el 1928.

El 1936, la Guerra Civil estroncava les aspiracions individuals i col·lectives arreu del territori. Tot i això, la Caixa havia inaugurat aquell any a Balaguer la seva Biblioteca Pública Gratuïta al primer pis del número 2 de la plaça Mercadal.

La destrucció no tardaria a arribar. La ciutat va ser bombardejada el 1938 i un any després, el 1939, arribava la Dictadura de Franco.

Els anys 50 van suposar per a Balaguer l’inici de la configuració urbana actual, i la recuperació econòmico-social comença a fer-se evident.

El 1968 té lloc la demolició de l’edifici antic del número 2 de la plaça Mercadal on s’hi construïrà la nova seu de la Caixa.

Per aquesta època també s’inauguren la Biblioteca i les vivendes de la carretera de Camarasa i la nova oficina del carrer Sant Crist.

El  1990 es compleixen els 75 anys de la inauguració d’aquella primera oficina a la ciutat. Sota la direcció d’Àngel Viola, es celebra l’aniversari de l’arribada de l’entitat a la comarca, una fita que representava l’inici d’una singladura, constant, que seguia i es projectava amb optimisme cap al futur.

El 8 de març del 2015, cent anys després de l’obertura de la primera oficina de la Caixa a Balaguer, l’Oficina número 12 acollia una trobada per preparar els actes de commemoració del centenari.

Durant aquests últims 25 anys, la Caixa ha refermat la seva vinculació amb Balaguer i la Comarca de la Noguera a través de l’Obra Social i fent realitat projectes rellevants per a la societat i el patrimoni balaguerí.

L’Oficina 12 ha estat el punt de partida de l’extensió de la Caixa a la ciutat i a resta de la comarca.

Els 100 anys de l’Oficina 12 de la Caixa a Balaguer és una història de compromís constant amb la ciutat que l’ha acollit i amb la que s’han establert uns lligams de passat, present i futur.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.