marc2La línia que uneix Lleida i La Pobla de Segur ha viscut al llarg dels anys diverses vicissituds. Inaugurada fins a Balaguer el 1924, dos anys després es va projectar la unió per tren de Baeza, a Jaén, amb Sent Gironç. La república i la guerra impedirien la realització d’aquest projecte però en la postguerra es reprendria en part, amb l’arribada del tren de Lleida a la Pobla el 1951. Instàncies internacionals van forçar en diferents ocasions Espanya a no invertir en línies a priori deficitàries, per la qual cosa l’eix transpirinenc mai arribaria a materialitzar-se. Des que el 2005 la Generalitat en gestiona la infrastructura, el nombre de passatgers s’ha incrementat considerablement.

El 2012 la Generalitat es va veure obligada a reduir les freqüències del tren Lleida – La Pobla per la situació de les seves finances i pels elevats costos de manteniment de Renfe. En aquell moment, els exsocis del tripartit, causants en bona mesura de l’alarmant situació econòmica, van sortir a manifestar-se per la manca de sensibilitat (sic) de Convergència amb el territori. En paral·lel a aquella decisió, però, el govern programava inversions milionàries per modernitzar la línia amb la mirada posada en l’impuls de la infrastructura.

Després de descartar el soterrament de l’estació de Balaguer i també labalaguer_tren_tram desviació del tren als límits del nucli urbà, prop del canal, Territori va apostar per convertir la línia en un tren-tramvia entre Lleida i Balaguer, tot mantenint el traçat de les vies però amb la previsió de trencar la barrera que suposa el tren per l’eixamplament de la ciutat cap a la zona d’Inpacsa amb la perllongació del Passeig, el 2018. El primer acte de Puigdemont com a president va ser, precisament, la presentació a Lleida dels nous combois fabricats a Suïssa. Els trens nous funcionen des de finals de juliol, després del retard com a conseqüència de la imperícia de la burocràcia espanyola, i amb ells s’ha reduït el temps dels trajectes, el preu del bitllet i la contaminació. Les freqüències s’han incrementat, sobretot entre Balaguer i Lleida, de manera que tenim ja un veritable servei de rodalies.

El tren com a transport de passatgers, juntament amb la iniciativa d’El Tren dels Llacs, ha esdevingut una història d’èxit. Es tracta d’una doble aposta pel territori: pel transport sostenible dels ponentins i per la promoció turística de les nostres comarques. Una història que ens ensenya que quan depenem de nosaltres mateixos podem anar més lluny.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.