El FeMAP arriba a la 10a edició amb una combinació de música antiga, patrimoni i natura

La 10a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) se celebrarà, des del dia 2 de juliol fins al 22 d’agost, amb concerts en 33 localitats pirinenques

Anaïs Oliveras i la clementina

La 10a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) s’inaugurarà el divendres 2 de juliol amb una producció pròpia a càrrec del grup Ensemble Brudieu, que oferirà el concert ‘Officium Defunctorum Urgellensis’ a la catedral de la Seu d’Urgell. Es tracta d’un treball encarregat als musicòlegs Màrius Bernadó i Bernat Cabré, que han partit de la feina que ha fet la Universitat de Lleida en matèria de recuperació patrimonial. L’organització del certamen ja ha posat les entrades a la venda i enguany incorpora tres nous municipis: Tiurana (Noguera), La Vansa i Fórnols (Alt Urgell) i Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà). Així, s’han programat 48 concerts, des del dia 2 de juliol fins al 22 d’agost, en 33 poblacions pirinenques.

Després de l’aturada d’un any, a causa de la pandèmia, la 10a edició del FeMAP comptarà amb la participació de vint grups i solistes. Pel que fa a les entrades, es mantenen dues tarifes diferenciades (normal i reduïda) entre els 10 i els 20 euros en funció del tipus de grup, el lloc on es duu a terme el concert i el moment en què es compren les entrades. El preu és sensiblement més econòmic si s’opta per comprar-la de manera anticipada a les oficines de turisme, als ajuntaments o a la pàgina web del Festival (www.femap.cat). L’altra alternativa és adquirir-la directament a la taquilla, que obrirà una hora abans del concert. També hi ha l’opció de fer-se amic del FeMAP per 10 euros, fet que suposa tenir entrada reduïda a tots els concerts.

Capella Cracoviensis

Patrimoni local i natura

El FeMAP no només se centra en la música i a apropar els artistes de diversos països d’Europa al Pirineu, sinó que també aposta pel patrimoni local i la natura pirinenca oferint vistes guiades, degustacions o activitats culturals incloses en el preu de l’entrada.

Un altre àmbit del certamen és el FeMAP social, que acosta la música antiga a les persones més vulnerables. Aquest vessant social també s’ha anat ampliant, any rere any, amb noves col·laboracions amb entitats i associacions locals que s’han incorporat tant als concerts com a les activitats turístiques i culturals derivades d’aquest projecte.

D’altra banda, també s’ofereixen paquets turístics que combinen les entrades dels diferents concerts del festival amb allotjament. Enguany hi ha nou paquets diferents repartits al llarg de tot el festival que ja estan a la venda i es poden adquirir a la seva pàgina web.

La història d’un festival singular

El festival va néixer l’any 2011 organitzat per l’Associació FeMAP amb seu a la Seu d’Urgell. La filosofia del projecte era la de fer convergir la música antiga, el patrimoni del romànic i l’entorn natural del Pirineu en una mostra cultural que volia ser un referent al sud d’Europa.

El FeMAP va agafar el relleu del Festival Internacional de Música Joan Brudieu de la Seu d’Urgell que l’any 2010 va celebrar la seva darrera edició, la 35a edició, i que va tenir una trajectòria exitosa que es va voler ampliar amb l’expansió del festival a tot el territori pirinenc. Per fer-ho es va buscar la complicitat i la col·laboració de les diferents administracions del territori.

El Festival Internacional de Música Joan Brudieu era un festival dels de més llarga trajectòria a Catalunya, centrat en la música clàssica. Tenia lloc a l’estiu, des de l’any 1969 fins al 2010 a la Seu d’Urgell. Des de l’any 2006 es va començar a realitzar una versió nadalenca anomenada Brudieu d’Hivern.

El festival duia el nom de Joan Brudieu, personatge nascut cap al 1520 a la diòcesi de Llemotges i mort a la Seu d’Urgell el 1591. Fou mestre de capella de la Catedral de la Seu d’Urgell i és considerat un dels millors músics de tot el Renaixement català. També porten el seu nom l’institut IES Joan Brudieu i el Passeig de Joan Brudieu de la mateixa ciutat.

La implantació territorial

Durant el primer estiu del FeMAP es van fer concerts en 19 localitats i amb el pas del temps l’oferta ha anat creixent amb la incorporació de nous municipis al festival i també amb la suma de noves propostes turístiques relacionades amb el patrimoni, la natura i la gastronomia de les comarques de muntanya.

Després de l’aturada forçada del 2020, any en què no es va poder celebrar el festival per culpa de la Covid-19, enguany s’han programat 48 concerts repartits per tot el territori pirinenc. Una de les virtuts d’aquest projecte cultural és que, a més a més de la qualitat musical de totes les propostes que s’inclouen al cartell, es posa en valor l’espai on es duen a terme els concerts, ja sigui una catedral, petites esglésies, indrets naturals, centres culturals, espais patrimonials amb rellevància històrica, etc.

Aquesta és, sens dubte, una edició especial pel fet de ser la del desè aniversari i la del retorn a una certa normalitat, tot i l’obligat compliment de les mesures Covid vigents que estaran vigents a cada moment.

Més info: www.femap.com

Director: Josep Maria Dutrèn

Origen: Festival Internacional de Música Joan Brudieu

Any de naixement Femap: 2011

Venda d’entrades: http://femap.cat/programacio/entrades

Packs turístics: https://packsturisticsfemap.cat/

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.