El COU del Montsec, punt de referència per al futur projecte de divulgació astronòmica de Xile

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un alt representant del Ministeri de Relacions Exteriors del país sud-americà visita l’equipament d’Àger per conèixer-ne les instal·lacions i les activitats de difusió que s’hi duen a terme.El pla de divulgació astronòmica que desenvolupa el Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (COU), amb les seves instal·lacions i equipaments punters i l’ampli ventall d’activitats adreçades a tota mena de públic, serà un dels referents que seguirà el Govern de Xile per a la posada en marxa del projecte que té previst endegar per difondre i apropar el potencial en astronomia d’aquest país als gran públic. Així ho ha anunciat el responsable de ciència i tecnologia del Ministeri de Relacions Exteriors de Xile, Gabriel Rodríguez, en el transcurs de la visita que ha realitzat al COU per conèixer-ne les instal·lacions i les diferents tasques que s’hi porten a terme per a la divulgació astronòmica.Rodríguez, que és el responsable de les negociacions sobre la instal·lació de telescopis en el territori del seu país, així com de la nova xarxa de divulgació de l’astronomia en què treballa l’administració xilena, ha explicat que el seu és un dels països amb major activitat científica en l’àmbit de l’astronomia, perquè compta amb el millor cel del món per a l’observació, com és el cas del que gaudeix el desert d’Atacama, i perquè en el seu territori s’hi troben emplaçats els telescopis actualment més avançats. Tanmateix, la vessant de la divulgació del coneixement astronòmic entre el públic més genèric ha estat poc atesa. Ara el govern xilè pretén impulsar-la, raó per la qual està dissenyant una xarxa de punts d’observació per tot el país per tal de fomentar l’astronomia com a factor de progressió econòmica i turística.

“Prenem nota de les línies mestres del projecte del COU del Montsec com a model a seguir en la nostra idea d’obrir l’astronomia a la societat”, ha afirmat Gabriel Rodríguez. A més, ha avançat que quan aquest pla estigui encarrilat el govern de Xile signarà convenis de col·laboració amb el COU, juntament amb altres equipaments de primer ordre europeus.

El representant del Ministeri de Relacions Exteriors de Xile ha estat acompanyat en la seva visita al COU pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, el gerent del Consorci del Montsec, Josep Vilajoliu, i el director científic del Parc Astronòmic Montsec, Salvador Ribas. Li han mostrat els diferents espais de l’equipament, amb l’Ull del Montsec i el parc de telescopis com a principals elements, i també la zona d’exposicions i les aules de treball per a tallers. També ha participat en la visita Pere Garcia, director de l’empresa catalana Expografic, que assessora l’administració xilena en la creació de la xarxa d’espais d’observació i divulgació.

L’altre aspecte pel qual s’ha interessat Gabriel Rodríguez ha estat la diversitat d’activitats que duu a terme el COU per a la divulgació de l’astronomia i del patrimoni natural del Montsec entre el públic divers. En aquest sentit, ha pogut conèixer els tallers, les observacions astronòmiques i els espectacles programats que s’hi ofereixen, així com la col•laboració amb universitats i els continguts pedagògics adreçats als alumnes dels centres educatius.

Resultats del treball fet pel Parc Astronòmic del Montsec

Ramon Farré ha subratllat el fet que “un país tan destacat en investigació astronòmica s’emmiralli en les instal·lacions del COU i la tasca que està duent a terme el Parc Astronòmic del Montsec en la difusió del coneixement científic i de l’astronomia entre el públic de totes condicions” i ho ha considerat “una prova de que al Montsec s’està treballant molt i bé per situar al Parc Astronòmic en un lloc capdavanter al món”.

Xile és considerat el millor lloc de la Terra per a l’observació astronòmica, degut a les seves condicions atmosfèriques particulars, especialment la molt baixa humitat i pluviometria (situat en alçada davant de l’oceà Pacífic), i per la quasi nul·la contaminació lumínica. Ara fa uns 50 anys que tant Europa com Estats Units van començar el procés d’implantació de telescopis a la zona. Europa, mitjançant l’organització Observatori Europeu Austral, hi ha instal·lat els telescopis més avançats del món com és el VLT, situat a Paranal, i consistent en 4 telescopis de 8 metres que poden treballar sincronitzats, o el radiotelescopi ALMA, format per 66 antenes que opera des de Chajnantor, a 5.000 metres sobre el nivell del mar.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.