El Consorci del Montsec col•labora amb l’Institut de Mecànica Celeste de l’Observatori de París en un dels projectes de seguiment de meteors més avançats del món

Càmera del COU (Òscar Roque)

El Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (COU) albergarà una de les tres càmeres de molt alta precisió amb què compta el projecte francès Cabernet de seguiment de meteors, un dels més avançats del món en aquest àmbit de recerca. El Consorci del Montsec i l’Institut de Mecànica celeste i Càlcul d’efemèrides de l’Observatori de París (IMCCE) han signat avui el conveni de col·laboració que els permetrà treballar plegats.Cabernet (Camera for Better Resolution Network) és un projecte científic que treballa en la detecció de meteors amb una precisió molt elevada, el càlcul de les seves trajectòries per esbrinar-ne la procedència i, en casos de fragments prou grans, l’estimació dels llocs de caiguda per poder-ne recuperar mostres (meteorits). Tot plegat per avançar en el coneixement del sistema solar i de l’Univers. Els meteors són fragments de material procedent de l’espai que en entrar en contacte amb l’atmosfera s’encenen, el que popularment diem un estel fugaç.Per desenvolupar aquestes recerques el projecte disposa de tres càmeres amb tecnologia puntera que apunten a una mateixa part de l’atmosfera terrestre per tal de poder copsar des de tres perspectives diferents la trajectòria dels meteors. Dues d’aquestes càmeres estan muntades al Pic du Midi (des del juliol) i a Guzet (des del setembre), al Midi-Pyrenees, a França, mentre que la tercera és la que s’acaba d’instal·lar el mes d’octubre al COU, i que es troba en la fase final de proves. Els investigadors designats del projecte Cabernet podran accedir remotament a l’equipament informàtic de la càmera. El Consorci del Montsec donarà suport en tasques tècniques de l’instrument instal·lat, així com en la revisió del seu funcionament i el dels sistemes òptics situats a l’aire lliure. Des de que s’ha instal·lat la càmera del Montsec, el sistema ja ha captat la trajectòria d’un meteor.

El conveni també preveu la participació dels investigadors del IMCCE en activitats relacionades amb la temàtica del projecte que es realitzin en el marc de les accions educatives i divulgatives del PAM.

En l’acte de signatura del conveni de col·laboració hi han pres part el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, acompanyat pel gerent del Consorci del Montsec, Josep Vilajoliu, i el director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM), Salvador Ribas, i els responsables de projecte Cabernet Jeremie Vaubaillon i François Colas.

Ramon Farré s’ha referit a aquesta col·laboració com “un pas endavant més del posicionament del Parc Astronòmic del Montsec en els circuits científics internacionals que el consolida en el món de la recerca i divulgació astronòmiques”. Farré ha Per la seva banda, Jeremie Vaubaillon i François Colas han lloat “les condicions òptimes a nivell astronòmic, geogràfic i tècnic de què gaudeix el COU per a la instal·lació d’una càmera del projecte Cabernet” i han afirmat que “la participació del PAM en el projecte Cabernet suposa un nou impuls en l’eficiència i la qualitat científiques dels treballs de recerca que du a terme el IMCCE sobre meteors”.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.