El Consell Comarcal de la Noguera assumeix la gestió del COU del Montsec

Signatura conveni

El Consell Comarcal de la Noguera assumirà a partir de demà, dia 1 de gener del 2013, la gestió del Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (COU), que fins a data d’avui ha anat a càrrec del Consorci del Montsec. El delegat del Govern en funcions a Lleida i vicepresident primer del Consorci del Montsec, Ramon Farré, la directora de Serveis de Presidència, Teresa Prohías, i el president del Consell Comarcal de la Noguera, Pere Prat, han signat avui l’acord pel qual es traspassa la gestió de l’equipament de divulgació astronòmica d’Àger.Substitució del Consorci del Montsec per la Comissió de Seguiment.El traspàs de la gestió del COU al Consell Comarcal de la Noguera forma part de la reorientació en l’acció de promoció de la zona del Montsec que tindrà la seva concreció global en la dissolució del Consorci del Montsec i la seva substitució per la Comissió de seguiment del Montsec, en vigor a partir de l’1 de gener del 2013.El consorci fou creat el 2001 pel Govern de la Generalitat per aplicar un projecte de desenvolupament territorial en la zona d’influència del Montsec, aprofitant les seves aptituds i potencialitats naturals, culturals i històriques. L’objectiu del consorci ha estat promoure el desenvolupament integrat de l’àmbit turístic, social i econòmic del Montsec. La iniciativa, encapçalada per la Generalitat i amb la implicació de diversos departaments, ha comptat amb la participació, entre altres entitats, de 16 municipis (11 de la Noguera i 5 del Pallars Jussà), els consells comarcals de la Noguera i del Pallars Jussà, i la Diputació de Lleida.A partir d’ara les activitats de desenvolupament econòmic i els serveis que ha dut a terme el dissolt Consorci del Montsec seran coordinades per la Comissió de Seguiment del Montsec, integrada pels consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà com a encapçaladors del projecte i la Generalitat i la Diputació de Lleida en l’acompanyament, amb la presència també de la Fundació Joan Oró i l’Associació Montsec Turístic.

Ramon Farré ha manifestat que amb aquesta reordenació es pretén “atorgar major rellevància als consells comarcals en el seu paper d’impulsors de les activitats econòmiques del territori”. També ha subratllat l’objectiu de “guanyar en racionalització i simplificació del sector públic, amb el corresponent estalvi de les despeses en matèria de gestió”.

Les línies de treball de la Comissió de Seguiment del Montsec seran el seguiment del funcionament científic de l’Observatori Astronòmic del Montsec (en col·laboració amb altres entitats com Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i la Universitat de Barcelona, entre altres); l’impuls del COU, ara sota la gestió del Consell Comarcal de la Noguera; la redacció del projecte i cerca i obtenció de recursos per a la construcció del Jardí de l’Univers, tercer i últim equipament del PAM; l’aplicació del Pla Estratègic de Desenvolupament Turístic del Montsec 2012-2018, ja aprovat; i la gestió de la denominació del Montsec com a “Destí Turístic Starlight”, vinculada a la Unesco, en el cas que acabi sent aconseguida.

La Generalitat, per la seva banda, cedirà l’ús dels equipaments del Consorci del Montsec sobre els quals n’ostenta la propietat i garantirà la transferència als consells comarcals dels recursos necessaris per a la continuïtat del projecte originari de dinamització de l’economia turística dels municipis de l’àmbit del Montsec.

Onze anys de promoció turística del Montsec

Des de la seva constitució el 2001, el Consorci del Montsec ha centrat els seus esforços en promoure, desenvolupar i incrementar l’economia turística de la zona del Montsec, tot aprofitant el patrimoni natural que la fa única. La qualitat del cel per a l’observació astronòmica ha estat el valor a partir del qual es va crear el Parc Astronòmic del Montsec, seguint la idea originària del doctor Joan Oró. A finals de l’any 2008 es va inaugurar l’OAdM, que constitueix el vessant científic del Parc. A principis del 2009 va entrar en funcionament el COU.

En l’àmbit de la promoció turística, el consorci ha creat la marca “Montsec”, s’han establert punts d’informació turística repartits per tota l’àrea de la serralada, i s’han creat productes turístics com la Ruta Arnau Mir de Tost o els Espais Visitables, entre altres.

Farré ha destacat que tota aquesta tasca ha fet possible que a l’àrea del Montsec, des del 2001, s’hagi passat de 4 hotels a 8; de 12 allotjaments rurals a 36; de 21 restaurants a 64; de 5 empreses de serveis a 21; i ara ja hi operen 2 agències de viatge receptives.

Ahir va arribar el visitant 100.000 del COU

Ahir diumenge el COU va rebre el visitant número 100.000 des de la seva posada en funcionament. Es tracta d’un nen de Cervera integrant d’un grup familiar. A l’esforç efectuat pel Consorci del Montsec per contribuir a l’èxit de visitants assolit pel COU en els seus gairebé quatre anys de servei s’hi ha d’afegir també el que ha dedicat per al reconeixement que ha obtingut el Parc Astronòmic del Montsec per part de la comunitat científica internacional.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.