Declaració institucional de tots els grups polítics de la Diputació per a la contenció de la Covid-19 i el rellançament econòmic de les Terres de Lleida

La sessió plenària telemàtica celebrada aquest dijous també aprova, entre altres, la licitació de la conservació semiintegral de les carreteres de Lleida per al període 2020-2023, amb una inversió de més de 12 M€

El ple de la Diputació de Lleida celebrat aquest dijous de forma telemàtica, i sota la presidència de Joan Talarn, ha fet pública una declaració institucional que compta amb el suport dels sis grups polítics representats a l’ens “per a la contenció de la Covid-19 i el rellançament econòmic de les Terres de Lleida”.

La declaració dona suport al sector agroalimentari, al qual “en massa ocasions s’ha fixat la mirada i se l’ha culpabilitzat dels rebrots”, i té un record a “totes aquelles persones que han perdut éssers estimats, a les que han patit aquesta malaltia i als seus familiars, així com a tot el personal mèdic i d’emergències que ha fet i fa possible la contenció de la malaltia i a tots els empleats públics que —amb la seva implicació, treball i dedicació— han permès la continuïtat dels serveis essencials”, i demana al Departament de Salut que ” sota el criteri de racionalitat econòmica, de bon govern i gestió dels recursos públics i especialment de la salut, es puguin fer totes les proves PCR necessàries, i massivament tan aviat com es pugui”. També recorda que, des del Patronat de Promoció Econòmica i el Patronat de Turisme, s’han impulsat campanyes de reactivació de l’economia i d’atracció del turisme.

El text recorda que la Diputació participa en el Procicat Lleida (ara anomenat Coordinació Territorial), i subratlla el compromís d’impulsar “una taula de treball per a la reconstrucció socioeconòmica amb la presència de tots els representants econòmics i socials de les comarques de Lleida, així com dels col·legis professionals, la Universitat i organismes de les administracions municipals i supramunicipals”; i la petició “al subdelegat del Govern a Lleida que traslladi al Govern de l’Estat la necessitat de dotar les comarques del Segrià i la Noguera d’una línia d’ajuts econòmics específics i extraordinaris per fer front a l’impacte econòmic i social de la Covid-19 i a l’exigència d’adaptar les activitats a la prevenció de riscos, i que s’estudiïn mesures concretes i específiques a aplicar en l’àmbit de les competències estatals en matèria laboral, fiscal i sanitària”.

Altres aspectes destacats de la declaració emfatitzen el fet que “la Diputació es continua posant —com s’ha posat fins ara— al servei dels municipis afectats i del Departament de Salut” i posa com a exemples que s’han cedit vehicles i carpes de la Diputació al Departament de Salut i al Consell Comarcal del Segrià.

La declaració institucional acaba reconeixent “la tasca realitzada per tots els alcaldes i alcaldesses del nostre territori davant la situació que ens toca viure”.

En el torn de les intervencions, la portaveu d’ECP, Elena Ferre, ha dit que cal “exigir i ser exigents amb nosaltres mateixos”, i ha posat èmfasi en la certesa que el sector de l’agroindústria és un dels motors de les comarques de Lleida. De la seva banda, la portaveu de C’s, Maria Burrel, ha recordat que la pandèmia ha deixat, per ara, danys emocionals i físics devastadors, però que cal demanar un esforç per trobar l’equilibri entre salut i economia.

Amador Marqués, portaveu d’Unitat d’Aran, ha destacat que cal vetllar per la prevenció de forma contínua i de cara al futur, i ho ha centrat de forma especial en el sector agroalimentari, tenint en compte que durant uns períodes de l’any augmenta la població estacionària. El portaveu del PSC, Fèlix Larrosa, ha demanat que es posin a l’abast de tothom els recursos necessaris i ha posat en valor el lideratge que la Diputació pot tenir en aquest procés.

De la seva banda, la portaveu de JxCat, Rosa Pujol, ha volgut “donar un suport explícit al sector agroalimentari, pimes, autònoms, turisme i cultura pel que estan patint”, alhora que s’ha procurat donar resposta a les seves demandes. Finalment, ha reclamat unitat, fortalesa i compromís per part de tothom.

La darrera intervenció ha estat de la portaveu d’ERC, Mercè Carulla, que ha dit que la Diputació “està al costat del territori i de les persones que, d’una manera o altra, han patit o pateixen la pandèmia”. Ha recordat també que s’està treballant sobre el terreny, amb un potencial humà molt important i de forma transversal.

Presa de possessió del diputat Jaume Rutllant

La sessió plenària s’havia iniciat amb la presa de possessió del nou diputat del grup d’ERC, Jaume Rutllant i Casas, en substitució de Regina Cairol.

El Ple també ha debatut sobre l’expedient de contractació i de l’inici de licitació del contracte “Execució d’operacions de conservació semiintegral a la xarxa local de carreteres de la Diputació de Lleida”.

Es tracta d’una inversió de més de 12 M€ (12.137.681,58 €) per al període 2020-2023, que s’ha dividit en tres lots que corresponen a territoris de les comarques de Lleida. Així, les comarques del Segrià, Garrigues, Pla d’Urgell, Urgell, Noguera i Segarra corresponen al lot 1; l’Alt Urgell, Cerdanya i Solsonès, al lot 2; i  el Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Aran i Alta Ribagorça, al lot 3. Concretament, la distribució econòmica per a cadascuna de les zones és de 6.530.718,30 €, 3.018.317,67 € i 2.588.645,61 €, respectivament.

En aquest apartat, també s’ha aprovat l’expedient de contractació i de l’inici de licitació del contracte de “Servei de manteniment de zones verdes i jardineria i neteja dels patis interiors, zones exteriors i vials propietat de la Diputació de Lleida al Complex La Caparrella”. Aquest contracte té un pressupost de 138.765,22 €., està reservat a Centres Especials de Treball d’iniciativa social, i té una durada de dos anys.

Subvencions per al finançament de l’acció de promoció i foment de l’activitat física i l’esport a les comarques lleidatanes

El Ple també ha debatut les bases per estructurar i fixar els criteris i el procediment per a la concessió de subvencions per al finançament de l’acció de promoció i foment de l’activitat física i l’esport a les comarques lleidatanes, segons quatre programes: Suport a les entitats esportives de les comarques lleidatanes per a la promoció i el foment de l’activitat fisicoesportiva i l’esport, que inclou el suport a l’activitat esportiva per a entitats esportives; suport a l’organització d’esdeveniments esportius singulars per entitats esportives, i suport als clubs esportius amb persones amb discapacitat física i/o psíquica exclusivament; el programa de suport als consells esportius per a la promoció i el foment de l’activitat fisicoesportiva i l’esport; el programa de suport a les federacions esportives de Lleida, i el programa de suport a esportistes lleidatans i lleidatanes.

En funció de la convocatòria, es podrà fer en un termini que va des de l’1 de juliol de l’any anterior a la convocatòria al 30 d’agost de l’any de la convocatòria, depenent del tipus de programa. La concessió de subvencions es farà per concurrència competitiva i es compta amb 1.248.000 € per donar suport a aquests programes i amb 567.000 € per a convenis amb clubs. En aquest cas, es pretén que, de cara a la pròxima anualitat, desapareguin els convenis.

En l’àmbit de la gestió de tributs, s’han aprovat les delegacions a l’Organisme de Recaptació dels ajuntaments de Llavorsí i Vilanova de Segrià de la recaptació en via voluntària i executiva de diversos ingressos de dret públic, i de la taxa de subministrament d’aigua, respectivament. També s’ha aprovat l’adhesió de l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals de la Diputació de Lleida a la central de contractació de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) per la contractació de l’empresa que gestiona el cobrament de sancions de circulació a l’estranger.

Pel que fa a Serveis Tècnics, s’ha donat llum verda a l’aprovació inicial del “Projecte reduït. Rehabilitació del ferm bituminós a la carretera local LV-2012, de les Borges Blanques a Tarrés (N-240). PK 0+000 al PK 4+950. Tram: Les Borges Blanques-La Floresta”, redactat pel Servei de Vies i Obres, i que compta amb un pressupost d’execució per contracta de 449.969,97 €.

El Ple ha finalitzat amb les intervencions del vicepresident Jordi Latorre, que ha demanat a l’Estat que flexibilitzi el control del superàvit dels ajuntaments; i del president de la Diputació, Joan Talarn, que ha explicat que fa un any es va implementar un govern per la governança republicana a la Diputació que ha estat clarament marcat per la pandèmia de la Covid-19, a la qual s’ha reaccionat bé i amb contundència. Ha recordat que s’han mobilitzat més de 17 M€ en plans econòmics i ha fet esment de totes les iniciatives que s’han dut a terme en l’àmbit de la promoció econòmica, el turisme i la cultura.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.