Costers del Sió aposta por la Garnatxa com varietat autòctona

 width=

Costers del Sió aposta per la Garnatxa com a varietat autòctona, i durant aquesta campanya ha duplicat la seva vinya passant de les cinc hectàrees a més de 10; així com ha replantejat nous cupatges que donen un major protagonisme a aquest raïm.

El celler de Balaguer, propietat de la família Porcioles, comptava des del seu origen amb cinc hectàrees d’aquesta varietat plantades el 1998 i 1999. Durant aquesta campanya 2017, “hem plantat 2,5 hectàrees de varietat negra en una nova parcel·la; i hem empeltat altres 2,8 hectàrees de garnatxa blanca en les parcel·les on tenim les nostres varietats blanques, Pla de Lladoner i El Molí. Amb aquest increment ja superem les deu hectàrees de Garnatxa”, explica José María Porcioles, responsable de la producció agrícola.

Una altra decisió estratègica vers a aquesta varietat autòctona ha estat la reformulació de nous cupatges com és el cas del Cau del Gat que des de l’anyada 2015 (30.000 ampolles), que sortirà al mercat aquesta primavera deprès de prop d’un any en fusta i set mesos d’ampolla, tindrà un 70% de Garnatxa, i un 30 per cent d’Ull de Llebre i Syrah. Fins llavors, la garnatxa representava un 15% del total d’aquest vi. Un canvi similar ha registrat el Bosc Silvestre 2015, que ja compta amb un 70% de Garnatxa i un 30% d’Ull de Llebre, aproximadament; mentre que fins a l’anyada 2014 les proporcions eren a la inversa. Mentre que el vi Celistia Aire 2015 compta amb un 70% Garnatxa i un 30% Syrah. “Des del punt de vista de l’exportació, quan parles d’un vi català, aragonès o de la resta d’Espanya, i parles de Garnatxa, és una varietat que t’obre portes”, diu Juan Porcioles, el germà responsable de les vendes del celler.

La varietat Garnatxa també és protagonista al Finca Siós, el vi de trull que Costers del Siós elabora amb aquesta varietat en un 75% i un 255 de Syrah. També està present al seu vi de referència Alto Siós, on la Garnatxa acompanya en un 15% a les varietats Syrah (60%) i Ull de Llebre (30%). “La Garnatxa sempre n’ha donat un perfil més afruitat i floral. El color també és més viu que en altres zones i podríem dir que està molt bé aclimatada en la nostra àrea”, diu Valvanera Martínez de Toda, enòloga de Costers del Sió.

El Celler Costers del Sió, ubicat a la partida de Flix, hereta molta tradició i història, ja que ocupa les antigues quadres i reserva de caça dels Comtes d’Urgell, entre els termes de La Sentiu i Montgai. La finca de més de 700 hectàrees, propietat de la família Porcioles-Buixó, constitueix un projecte integral amb un perfecte equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals amb la seva pròpia ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d’Origen Costers del Segre. Un projecte vitivinícola destinat a aconseguir vins d’alta qualitat, amb tots els matisos, que aquesta ribera, pels seus sòls i microclima, pot oferir. A la finca es cultiven una àmplia gamma de varietats com l’Ull de Llebre, Garnatxa, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot o Cabernet Sauvignon, entre les negres, i Chardonay, Viognier, o Muscat, entre les blanques.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.