El Consorci Grup d’Acció Local Noguera Segrià Nord participa en la jornada “Repoblem el territori”

 width=

El Consorci Grup d’Acció Local Noguera Segrià Nord va assistir a la Jornada “Repoblem el territori” que es va realitzar a Aguilar de Segarra el passat divendres 23 de novembre de 2018, en el decurs de la qual es va tractar la problemàtica del despoblament que pateixen les zones rurals i es van donar a conèixer estratègies locals per evitar-lo basades en experiències d’èxit.

La jornada es vaestructurar en diferents blocs.En el primer, es va presentar l’estudi Anàlisi  demogràfica i projecció dels municipis rurals catalans 2017-2027 elaborat per la Fundació del Món Rural.  Aquest estudi identifica els moviments migratoris com l’element clau per tal de revertir el fet del despoblament, i la capacitat d’atracció dels municipis com a eix motivador d’aquest moviment migratori.

A continuació, va tenir lloc una taula rodona que va aportar diferents experièncieslocals i regionals de fora de Catalunya per fomentar el repoblament, com per exemple els tiquets valorats en 25.000€ que reben els autònoms a Astúries o la facilitat que tenen per rehabilitar cases velles a la zona d’Alzen aFrança.

L’hora de dinar es va aprofitar per realitzar tres tallers per treballar diferents reptes per potenciar el territori (sociocultural, econòmic i territorial) i així fomentar el repoblament.

Després de posar en comú les conclusions dels tallers, va començar la segona taula rodona, en la qual es van donar a conèixer experiències d’èxit catalanes per evitar el despoblament, com el projecte Odisseu (retorn i inserció dels joves al món rural) que coordina el Consorci Alt Urgell Cerdanya i en el qual participa el Consorci GAL Noguera Segrià Nord.

La jornada va cloure amb un debat, i es va arribar a la conclusió que construir l’escenari adequat que generi atracció poblacional no és senzill i hi intervenen molts factors com l’educació, el model laboral o l’accessibilitat; per això cal facilitar l’arribada del potencial humà en tots els àmbits possibles per tal que el món rural guanyi població.


Informa: Redacció Foto: Consell Comarcal de la Noguera

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.