Avís per l’augment del cabal del Segre a Balaguer

 width=
ACN. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha emès un avís aquest diumenge al migdia per l’augment del cabal del Segre a Balaguer. Segons les darreres dades de l’estació del SAIH Ebre a les 14 hores, el riu baixa amb un cabal de 325,9 m3/s i una alçada de 2,77 metres al seu pas per la capital de la Noguera. En les darreres 24 hores, les pluges i l’augment del desglaç al Pirineu han fet que el Segre a Balaguer s’hagi incrementat en 100 m3 i més de 45 centímetres d’alçada, amb clara tendència a l’alça. El passat 23 d’abril, els ajuntaments de Lleida i Balaguer ja van tancar els accessos al marge dret de la canalització del Segre davant l’important crescuda del riu. Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) també ha alertat avui de l’augment del cabal de la Garona a la Val d’Aran. El riu ha assolit un valor d’uns 80 m3/s i hi ha la possibilitat de desbordaments a l’entorn de la seva llera. La DGPC recomana extremar la precaució als voltants de la Garona i evitar activitats esportives i de lleure.

L’alcalde de Balaguer, Jordi ignasi Vidal, ha explicat que s’han pres les mesures que estan previstes quan hi ha el creixement del cabal del riu. Quan arriba als 150-200 m3/s es tanquen els accessos a la canalització i quan se superen els 300 m3/s, com és el cas aquest diumenge, el següent pas és tancar les bombes que estan a la part més baixa de la planta potabilitzadora del municipi perquè no es vegin afectades. Si s’arribés als 500 m3/s es pararia tota la planta.En tot cas, segons l’alcalde, el proveïment d’aigua de boca als veïns no es preveu que es vegi afectada “ja que tenim una autonomia de 48 hores i aquestes crescudes solen ser puntuals i ara ja ha de tendir a estabilitzar-se”. A més, afegeix, “en aquests moments no estem en el moment de màxima demanda d’aigua, diferent seria si ens enganxés al juliol o a l’agost”.

L’alcalde ha insistit que si el cabal no segueix pujant de moment no hi ha perill de danys però sí que es convenient impedir que s’accedeixi a la canalització “perquè no fos el cas que algú hi baixés i després es trobés bloquejat”.

Al seu pas per Lleida ciutat el Segre ha superat els 350 m3/s i cobreix bona part de la canalització, però els accessos no estan tancats.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.