Balaguer recupera l’antic nom de Paeria

L’Ajuntament de Balaguer, mantenint l’estructura actual, recupera el nom de Paeria després de ser aprovat per unanimitat en el ple del mes de novembre de 2017. El Museu de la Noguera va realitzar un informe reclamant la recuperació de la nomenclatura i l’Institut d’Estudis Catalans en va donar una visió favorable.

Balaguer va tenir un govern municipal propi des del segle XIII però se’n coneixen poques dades d’aquella primera Paeria. El que si se sap és que l’any 1311 el comte d’Urgell Ermengol Xè va concedir als ciutadans el dret de recuperar la seva antiga Paeria de la qual no se’n sap la seva extinció. La Paeria de Balaguer es va mantenir fins el 1716, quan es van implantar els ajuntaments com a conseqüència de la imposició del Decret de Nova Planta.

A l’edat mitjana poques ciutats tenien Paeria, només les més importants. Balaguer era doncs una de les ciutats més importants del país. Aquesta recuperació té l’objectiu de posar en valor el component històric i cultural de la ciutat marcada pel seu passat medieval.

El nom de Paeria no substitueix el d’Ajuntament, les dues nomenclatures conviuran.

Durant la presentació de la nova Paeria de Balaguer aquest dijous, el Paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal ha mostrat el seu agraïment als seus impulsors.

 La ja Paeria de Balaguer inicia una campanya d’informació a la ciutadania sobre el canvi de nom que no suposa cap transformació en el funcionament del govern municipal ni de l’administració mitjançant fulletons informatius


Informa: Anna Requena

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.