Balaguer obre al públic el nou Espai Portolà a l’antiga rectoria de Santa Maria

Balaguer ha obert al públic aquest diumenge el nou Espai Portolà a l’antiga rectoria de l’església de Santa Maria en un acte que s’ha iniciat amb la signatura del conveni entre el paer en cap de la ciutat, Jordi Ignasi Vidal, i el president de l’Associació d’Amics Gaspar de Portolà, Àngel Ros.

Posteriorment, la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, ha fet una visita guiada per l’espai on s’ha ubicat una mostra que vol situar històricament el personatge de Gaspar de Portolà, governador de Califòrnia i de família balaguerina, i també explicar el procés de colonització. Un personatge controvertit ja que tot i que per alguns és reconegut com un pare de la pàtria, altres veuen en la seva missió a Califòrnia amb la colonització, la desaparició d’algunes cultures indígenes.

El paer en cap de la ciutat, Jordi Ignasi Vidal ha destacat la importància de mostres com aquestes que ajuden a explicar la història de la ciutat i el territori “sense blanquejar-la”.

També s’ha mostrat satisfet Àngel Ros, que ha destacat la importància de la figura de Gaspar de Portolà amb la relació actual del territori amb Califòrnia.

La mostra es complementa amb objectes cedits per l’associació a l’ajuntament com llibres o fotografies i també amb unes ceràmiques contemporànies a l’època de Gaspar de Portolà que es van trobar en les obres dels nous jutjats de Balaguer.


Informa: Carla Vilaseca

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.