Balaguer commemora el 125è aniversari de l’Assemblea de la Unió Catalanista que es va celebrar a la ciutat

Un dels actes celebrats ha estat el bateig de la plaça de la Unió Catalanista, davant del Consell Comarcal de la Noguera

Aquest diumenge Balaguer ha commemorat el 125è aniversari de l’Assemblea de la Unió Catalanista que es va realitzar a la capital de la Noguera els dies 13 i 14 de maig de 1894. El Paer en Cap, Jordi Ignasi Vidal , ha presidit un acte solemne a la Sala d’Actes que incloia una taula rodona sobre la ”Vigència dels acords de la III Assemblea de la Unió Catalanista a Balaguer” amb l’historiador Josep Pich i els economistes David Ros i Ramon Morell.

Després de la taula rodona, s’ha batejat la plaça de davant del Consell Comarcal de la Noguera com a Plaça de la Unió Catalanista. Aquest era un compromís que va agafar l’Ajuntament de Balaguer l’any 1894, i que no es va arribar a fer mai. Ara, 125 anys després la Paeria de Balaguer fa realitat aquella decisió municipal.

A l’Assemblea de Balaguer que va tenir lloc després de les de Manresa i Reus, es va discutir i aprovar el programa econòmic del regionalisme català. El principi fonamental d’aquell programa es basava en el dret de Catalunya a establir les contribucions i impostos de tota mena, amb independència de la resta de regions espanyoles i del poder central.

Per finalitzar la jornada ha tingut lloc un vermut popular noucentista.


Informa: Alba Cases

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.