L’escultura que el franquisme va instal·lar a la plaça del Mercadal de Balaguer s’exposarà a la Biennal d’Art de Venècia

El monument als Caiguts” de Genaro Iglesias, que Franco va inaugurar el 1963 a Balaguer, serà una de les peces que la Generalitat exposarà al pavelló català de la Biennal d’Art de Venècia dins la mostra “To lose your head“.  Aquesta estàtua, que estava ubicada a la plaça Mercadal, es va retirar el 1982 amb l’arribada del primer ajuntament democràtic. Ara està sent restaurada abans d’iniciar aquest proper dijous el seu periple cap a Itàlia.

L’interès per incorporar aquest monument a l’exposició recau en una paradoxa. I és que la desconeixença del passat de l’escultor va portar al règim franquista a encarregar l’estàtua en record a la victòria dels nacionals, a un militant republicà, que s’havia instal·lat a Balaguer després d’un exili forçat.

Una història que, que segons l’alcalde de la ciutat, Jordi Ignasi Vidal encaixa molt bé amb la voluntat de l’exposició que es presentarà a la Biennal.

Tot i la voluntat de l’encàrrec del règim franquista, la condició política de l’escultor acabaria influint en el resultat final. Genaro Iglesias, els pares del qual havien estat afusellats durant la Guerra Civil, va decidir contradir les directrius i forçar una reinterpretació de l’escultura.

Les tasques de conservació es centren ara en netejar l’escultura per poder-la mostrar amb les marques del desgast dels darrers anys. En una segona fase es recuperaran les seves característiques d’origen.

Està previst que un cop l’estàtua retorni d’Itàlia es creii una comissió per decidir on ubicar-la,  possiblement al costat de la fosa  de la Guerra Civil que es troba al cementiri municipal en record a la “Memòria Històrica”.


Informa: Carla Vilaseca

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.