“La serra del cosmos” és un documental que aporta arguments en favor de les possibilitats de dinamització econòmica dels municipis que apleguen l’àrea d’influència del Montsec, a cavall de les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. La recent denominació d’aquesta àrea -al març del 2013- com a Destí Turístic i Reserva Starlight, per part d’una entitat de la UNESCO, expandeix encara més un ventall d’oportunitats en què la iniciativa privada s’hi comença a endinsar per tal promoure els atractius turístics d’aquesta zona.

Al territori no tenen dubtes en assegurar que el principal generador d’oportunitats és el Parc Astronòmic Montsec, que té poc més de 5 anys d’existència. Aplega una infraestructura destinada exclusivament a la recerca -l’Observatori Astronòmic del Montsec- i una altra per a la divulgació i formació sobre el cel -el Centre d’Observació de l’Univers-. Tot i que la història de l’equipament és encara recent, una part del reportatge s’endinsa en explicar-la com un exemple clar de la voluntat que hi havia a la zona per donar un pas endavant en la seva dinamització.

Els capítols que conformen l’abans i després d’aquest “somni” van estar plens de diverses dificultats que es van anar superant fins a convertir-lo en realitat. La implicació primer de dos aficionats a l’astronomia del territori primer, i del científic Joan Oró després, conformen la primera part del relat. Aquest és complementa amb testimonis com els dels responsables de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de la Generalitat de Catalunya als anys 2000, quan es va fer la inversió econòmica necessària per poder construir l’equipament.

Donat el paper que va tenir Joan Oró per aconseguir que el projecte del Parc Astronòmic del Montsec es dugués a terme, el documental fa un repàs de la seva trajectòria científica i a més s’endinsa en el seu perfil més personal. Per això comptem amb la col·laboració de la seva filla, Maria Elena Oró, que presideix una fundació que porta el nom del bioquímic lleidatà. Val a dir que aquest treball mostra imatges inèdites de part del llegat del professor, encara pendent de catalogació.

El reportatge també reflecteix la realitat amb la que conviuen les Illes Canàries, concretament Tenerife i, sobretot La Palma, pel que fa al desenvolupament de l’astroturisme sota la marca Starlight, que van aconseguir abans del Montsec. Allà entrevistem als responsables d’aquesta fundació que forma part de la UNESCO i comprovem el rendiment que n’ha tret la iniciativa privada a la zona. També expliquem quin paper juguen els observatoris científics d’aquest territori pel que fa a la divulgació.

La preservació del cel fosc és, ara per ara al Montsec, tant un deure mediambiental com una oportunitat turística de generar nous atractius al territori, basats en l’explotació d’un patrimoni universal com són les estrelles. És per això que el documental analitza la influència negativa que pot tenir la contaminació lluminosa de les àrees urbanes del seu entorn. El treball també ha volgut mostrar la realitat dels que han de conviure amb els visitants, que no són altres que els propis habitants de la zona del Montsec.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.