width=Tots ens fem la mateixa pregunta: l’1 d’octubre, què? I la resposta més utilitzada és una encongida d’espatlles que posa de manifest la incertesa d’aquesta situació. El que està passant és molt rocambolesc i cada dia ens topem amb 3-4 notícies  que podrien se perfectament portada de diaris durant setmanes i que ocuparien llargues hores de tertúlies, però que ara hem de pair en qüestió d’hores perquè el temps apremia i els moviments d’un costat i de l’altre no afluiexen.

Però el català indepe s’ho passa bé.Davant el moment més important que viu la història del nostre país, l’indepe canta el Passi-ho bé. Davant la persecució malaltissa de material del referèndum, l’indepe riu perquè Rajoy encara no sap on son les urnes. Davant una repressió policial i jurídica que fa esgarrifar la meitat de les democràcies europees, l’indepe troba a Piolín. Davant la tancada indiscriminada de webs pro referèndum i d’entitats sobiranistes, l’indepe es fa amic de Juliane Assange.

Potser d’aquí uns anys serem capaços d’entendre tot el que està passant. Haurem d’intentar assumir l’extrema complexitat que suposa organitzar un referèndum clandestí. També tocarà analitzar la meravellosa complicitat amb la societat civil, que actuat de manera espontània, àgil i eficaç, aportant solucions a tots els problemes. Des de la multiplicació de webs del referèndum,  la mobilització esporàdica i massiva davant les detencions de càrrecs electes o les solucions improvisades per donar a conèixer a la gent els punts de votació. Antonio Baños ho definia com una “intel·ligència col·lectiva”. Brillant. I encara ho fa més excitant si veus que des de l’altra banda només tenen el “A por ellos”, un càntic a la selecció espanyola.

I això fa que davant la incertesa, la crisi política i el conflicte l’indepe no s’amargui, sinó que s’ho passi pipa. Perquè els memes que van apareixen semblen inesgotables. Perquè el Whatsapp treu fum de les cadenes que reenvien les tietes amb el manual de l’ANC per l’1-O. Perquè Jordi Calvís es postula per aconseguir la pròxima Creu de Sant Jordi gràcies al seu esforç per fer més amena l’actualitat política i les resolucions del TC.

Però si hi ha una cosa que de ben segur haurem d’agrair al procés es la seva capacitat per popularitzar paraules i expressions. El full de ruta, el pas al costat, el win-win, el filibusterisme parlamentari, la DUI, el RUI o les concentracions tumultuoses, entre tantes altres que ja formen part del nostre dia a dia. Només queda que algun dia, les incloguem en un Diccionari Il·lustrat del Procés. Però això crec que ja ho deixo en mans de l’Arnau Torrente.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.