El jaciment del Tossal de Monteró, punt de diverses troballes de l’època romana

Al punt més alt de la serra de Monteró s’hi troba el jaciment del Tossal de Monteró. Es tracta d’un fortí romà d’època republicana datat de l’any 126 al 76 abans de crist. Des d’aquest punt l’exèrcit romà controlava la plana occidental de Lleida i les seves vies de comunicació.

El Jaciment és punt d’excavacions des de l’any 2002, des de llavors al tossal s’hi han fet diverses troballes arquitectòniques, a la vista de tots els visitants del tossal com l’estructura de la residència de l’oficial en cap, les zones administratives i de magatzem els habitacles dels soldats o les torres de defensa.

Però al jaciment també s’han fet troballes materials que resten a les dependències del museu comarcal de la Noguera i al Museu d’arqueologia de Catalunya.

La riquesa històrica del tossal de Monteró no acaba amb l’època romana, la serra de Monteró va ser durant la Guerra dels segadors i la Guerra Civil punt de batallà per molts miliciants. En aquest sentit i degut el difícil accés al jaciment l’Ajuntament de Camarasa estudia la manera de conservar preservar i difondre la riquesa històrica del tossal.

 

Mesures per difondre el patrimoni històric de la serra de Monteró però també per evitar que es repeteixin els espolis arqueològics que ha patit en els darrers anys.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.