Imatge de la reunió amb els edils de les poblacions de la Noguera, la Segrra i l’Urgell (ACN)
El Govern prepara un paquet d’ajudes per als damnificats per l’incendi de Torrefeta i Florejacs que va cremar més de 5.000 hectàrees i va provocar la mort de dues persones. Ho han explicat els alcaldes dels municipis afectats després de la reunió que han mantingut amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, i ho han confirmat fonts de l’executiu a l’ACN. Els batlles han aplaudit la mesura, i han celebrat que Illa hagi coincidit amb ells en què cal un canvi de mentalitat per estendre el model de mosaic agroforestal arreu del territori. També han aprofitat per demanar que es relaxin algunes de les restriccions actuals que tenen els pagesos i per reclamar major coordinació entre els diferents agents que intervenen quan hi ha un incendi.
Els alcaldes de la Segarra, la Noguera i l’Urgell, acompanyats pels presidents dels tres Consells Comarcals i el de la Diputació de Lleida, han celebrat la imminent aprovació del primer paquet d’ajudes. El president del Consell Comarcal de la Segarra, Ramon Augé, ha explicat que confien que una petita part pugui tirar endavant en el Consell Executiu de dimarts, tot i que ha admès que les que corresponen al Departament d’Agricultura, estan encara en procés d’elaboració. Així, ha detallat que la tasca de valoració dels danys en camps de cultiu i infraestructures, com camins, continua en marxa i que ara mateix és complicat avaluar “el 100% dels danys”. En aquesta línia, ha avisat que és fonamental que les ajudes públiques arribin allà on no ho fan les assegurances.
La trobada d’aquest dilluns ha servit perquè els batlles traslladin als responsables de l’executiu català algunes de les propostes de millora que han elaborat durant les darreres dues setmanes. Augé ha destacat que el president Illa ha coincidit amb ells en la necessitat d’impulsar un canvi de mentalitat en la gestió del territori, tot recuperant el model de mosaic agroforestal. Aquest model, segons Augé, comporta “canviar la gestió forestal i agrícola”.
Ha defensat relaxar algunes de les restriccions que tenen els pagesos com ara recuperar antics camps de cultiu o obrir camins perquè hi pugui passar la nova maquinària agrícola. “Es tracta de fer el que els nostres avis feien, però utilitzant les tècniques actuals i utilitzant la tecnologia actual”, ha apuntat.
Una altra de les peticions que s’ha posat sobre la taula ha estat la de cartografiar tot el territori, de manera que tots els recursos apareguin sobre un mapa: “Tant els hidrants, en temes d’aigua, com altres aspectes com per exemple saber si una masia està habitada o deshabitada o si hi ha una granja”, ha apuntat. Des del seu punt de vista, tot ha de quedar clar per facilitar la feina dels cossos d’emergències.
Per la seva banda, l’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernández, ha explicat que la recepció de les propostes ha estat “molt bona”, i ha dit que els batlles s’han sentit “escoltats” des del primer moment. Ha detallat que aquests plantejaments ja s’havien treballat en reunions anteriors amb la delegació del Govern i la Diputació de Lleida. En aquest sentit, ha indicat que ara caldrà esperar que la Generalitat les analitzi i plantegi actuacions per millorar la gestió de les emergències i el territori.
Més coordinació davant els incendis
Fernández també ha assenyalat que un altre punt important que s’ha tractat en la reunió ha estat la necessitat de millorar la coordinació entre els diferents cossos d’emergències i els agents locals, així com les persones del territori. “La gent del territori, com els alcaldes, alcaldesses, agents i pagesos, ha de ser integrada en la gestió de l’emergència des del primer moment”, ha afegit Fernández que ha posat en valor el seu coneixement del terreny i dels recursos existents.
A la reunió també hi han participat la consellera d’Interior, Núria Parlón; el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig; la delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, i el secretari de Governs Locals i Relacions amb Aran, Xavier Amor.
Informa: ACN