Desmunten la Creu de Terme del camí dels Erals per perill de caiguda

Tècnics especialitzats en restauració i conservació del Museu de la Noguera i de l’Ajuntament de Balaguer han procedit aquest dimecres al matí a desmuntar la Creu de Terme del camí dels Erals, ja que presentava perillositat de caiguda, a causa de les pluges de les darreres setmanes. Dimarts al migdia ja es van retirar algunes parts de la creu que havien caigut i que va fer decidir que es realitzés una operació d’urgència.

L’Ajuntament de Balaguer estava treballant en un projecte de restauració de totes les creus de terme de la ciutat  que s’havia d’executar durant el període 2018-19.

Fa uns mesos ja es va fer una acció de consolidació de la Creu de Terme de Santa Maria, i s’ha traslladat la Creu Trencada que es va veure afectada per un talús de les obres de la variant nord de Balaguer.

Les creus de terme, declarades Bens Culturals d’Interès Nacional (BCIN), van desmuntar-se totes durant la Guerra Civil en una acció de salvaguarda, i després de la guerra foren recol·locades, tot i que no en el mateix ordre que estaven abans del conflicte bèl·lic.

Precisament la creu, que ara s’ha hagut de treure per la seva restauració, es va fer nova després de la guerra per l’escultor Antoni Betbesé, i la original es va col·locar amb la magolla de la Creu de Sant Domènec.

Tècnics i restauradors del Museu ja han iniciat les tasques per recuperar la creu i restituir-la el més aviat possible.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.