Carme Berlabé parla de l’art “en perill” a l’Espai Orígens

Un instant de la conferència de Carme Berlabé. FOTO: Espai Orígens.

Un instant de la conferència de Carme Berlabé. FOTO: Espai Orígens.

Els rojos marxistes cremaven esglésies durant la Guerra Civil”. És una de les creences populars que s’han anat repetint al llarg de la història i que, divendres, Carme Berlabé, conservadora del Museu de Lleida, va desmentir a l’Espai Origens. Una vintena de persones van seguir la conferència que va impartir divendres a la tarda. Berlabé va deixar clar que els únics destructors de patrimoni van ser grups incontrolats “tot i que la percepció era una altra” i que, per tant, cap dels dos bàndols de la guerra hi va estar implicat en aquest tipus de fets.

La conservadora del Museu de Lleida va parlar de les operacions de salvament del patrimoni artístic, tant per part del govern de la República espanyola i de la Generalitat, com per les forces d’ocupació franquistes. Ho va exemplificar amb elements de la Noguera i el conjunt de les Terres de Lleida, com ara les escultures de pedra gòtiques de la Mare de Déu de Camarasa o Sant Pere Màrtir, que presideix el retaule d’Alòs de Balaguer.

En aquest sentit, Berlabé també va exposar les accions que va dur a terme la Generalitat republicana per conservar es béns d’importància patrimonial. Una d’elles va ser “enviar-lo a París a una exposició sobre l’art català”, com en el cas del pantocràtor de l’església de Sant Climent de Tahull (Alta Ribagorça). També molts, va dir, van marxar cap a la localitat d’Olot per després ser destinats a Ginebra.

La conferència del passat divendres -que va coincidir amb la Setmana de la Ciència per la Pau i el Diàleg de la UNESCO- obre el cicle de xerrades dedicat a la Guerra Civil Espanyola. Així, el proper divendres, 22 de novembre, a les 19 hores es pronunciarà la conferència Una aproximació didàctica a l’arqueologia de la Guerra Civil: el Cap de Pont de Balaguer, mentre que el dijous 5 d’octubre, a les 19:30 hores, es projectarà el documental Transmissions: Memòries de Lluís Sala.


L’Espai Orígens acull, des del passat mes d’agost, l’exposició Conviure amb la por (1938): el Cap de Pont de Balaguer, que es va estrenar en commemoració del 75è aniversari dels fets. El centre gestiona, des la inauguració de la mostra, visites al tossal d’El Merengue, un espai senyalitzat pel Memorial Democràtic.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.