Balaguer inaugura el Centre d’Interpretació de l’Or, un espai únic a Catalunya

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va inaugurar divendres a la tarda el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre a Balaguer. L’espai, ubicat en l’edifici annex al Molí de l’Esquerrà, va més enllà del recorregut per la història de l’explotació de l’or al riu Segre, tot convidant al visitant a entrar al riu i a posar-se en la pell dels buscadors d’or.Homs, que va fer un recorregut pel centre acompanyat per l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, i el delegat del Govern, Ramon Farré, entre altres autoritats, ha destacat que és “un equipament inèdit al nostre país, doncs a banda de ser un atractiu turístic, et garanteixen que trobaràs or”. Així mateix va afegir que aquest tipus d’iniciatives ajuden a situar Balaguer en el mapa. Al final del recorregut, Homs va fer anar un àbac, guiat per Anna Viladevall, especialista i guanyadora de diversos concursos en aquesta especialitat.A partir d’ara, la ciutat, va dir l’alcalde, Josep Maria Roigé, disposarà d’un espai únic a Catalunya, que ha de ser un “revulsiu per l’oferta turística de la ciutat”. “Oferim una proposta turística que vol posar en valor el patrimoni aurífer del Segre, no només explicant el com, quan i per què, sinó fent que el públic sigui partícip d’aquesta experiència”. “Hem d’aprofitar aquest potencial turístic, aquest element que ajudarà a fer encara més excepcional i única la nostra oferta cultural, educativa i patrimonial”, ha destacat.

Així doncs, l’espai ha estat dissenyat per embolcallar el visitant i transformar-lo en un buscador d’aquest metall preciós, l’explotació del qual, en el cas del Segre, està documentada des d’època romana. A l’entrada al centre s’ha reproduït una bultra o bosc de ribera, on a través de diversos plafons s’explica al visitant la història del l’extracció d’or al Segre, des d’època romana fins als segles XVI i XVII, quan es començà a usar el mercuri com amalgamant per separar l’or de l’arena.

A continuació, es passa a la sala principal, distribuïda en dos espais, per als més petits i el públic en general, en els quals hi ha un safareig on el visitant podrà experimentar. El centre els hi facilitarà un àbac i un petit sac amb arena aurífera del Segre, on es garanteix un contingut mínim de 50 mil•ligrams d’or. Un responsable del centre explicarà i demostrarà al públic com s’ha de moure la safata per separar l’or de la sorra.

Roigé va explicar que l’oferta de l’espai s’adequa a tot tipus de públic, des d’infants, amb “una proposta didàctica específica”, fins a famílies o grups d’amics. “Sempre procurem vincular l’oci amb l’aprenentatge. Considerem que aquesta també és la nostra missió com a institució: formar al públic, fer que s’emporti un nou aprenentatge, a banda de passar-s’ho bé”, va recalcar.

El projecte va sorgir a partir de les investigacions del doctor en geologia i professor de la Universitat de Barcelona, Manel Viladevall, que va constatar l’abundant presència d’or en les arenes del Segre a l’alçada de Balaguer. Els estudis de Viladevall han permès constatar que el Segre és un riu aurífer que transporta or des del Pirineu fins a la seva desembocadura. Aquest metall pesant es concentra especialment en zones d’aigua tranquil•la anomenades placers, on es dipositen de 4 a 8 partícules (palletes) d’or per cada 10 litres de graves i arenes. Aquest projecte compta amb una inversió de 1,5 milions d’euros, que també ha permès consolidar l’edifici de l’antic Molí de l’Esquerrà i construir l’annex on s’ubica el centre. El finançament ha estat aportat per la Diputació de Lleida, fons europeus (Feder), la Generalitat i fons propis.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.