Balaguer acull la trobada anual dels grups ‘Amb Experiència Pròpia’ per lluitar contra l’estigma de les persones amb trastorn mental

 width=L’Associació Salut Mental La Noguera ha estat aquest any l’entitat encarregada d’acollir la trobada anual dels grups ‘Amb Experiència Pròpia’, un programa de la Federació Salut Mental Catalunya integrat actualment per 10 entitats de Catalunya que té l’objectiu de fomentar la participació activa i real de les persones amb problemes de salut mental dins el moviment associatiu i en qualsevol espai d’incidència política i social. Una seixantena de participants en el programa es van trobar dissabte, 5 de maig, a la sala polivalent del Casal Lapallavacara on van intercanviar iniciatives i experiències per trencar l’estigma de la salut mental.

El programa ‘Amb Experiència Pròpia’ compta amb el suport i finançament del Departament de Salut i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres.

La presidenta de l’Associació Salut Mental La Noguera, Mercè Torrentallé, va destacar el paper fonamental que té aquest programa que permet donar testimoni de persones amb trastorn mental a la societat. “És molt important donar la cara i no tenir por, perquè nosaltres patim més per l’estigma que per la mateixa malaltia” va afirmar Torrentallé. La presidenta de l’entitat de la Noguera va afegir que cal trencar barreres per viure amb normalitat, ja que 1 de cada 4 persones té o tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). “Tots som activistes” va sentenciar Torrentallé.

Per la seva part, el president de la Federació Salut Mental Catalunya, entitat que impulsa i promou el programa, Israel Molinero, va explicar que des de la Federació es dona suport tècnic a les diferents entitats que integren el programa, però que són les mateixes entitats les que treballen de manera individual i “esdevenen activistes en salut mental”.

 ‘Amb Experiència Pròpia’

El programa va néixer a finals del 2012 amb la finalitat d’iniciar un procés d’apoderament i facilitar la participació a les persones amb problemes de salut mental en el moviment associatiu convertint-los en els seus protagonistes i oferint possibilitats d’autorepresentació en espais d’incidència política i social. Actualment a Catalunya, hi ha 10 entitats amb 55 persones participants al programa ‘Amb Experiència Pròpia’.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.