L’Associació Salut Mental la Noguera commemora el Dia Internacional de la Dona

Continuen els actes en commemoració del Dia Internacional de la Dona a Balaguer. Aquest dimecres L’Associació Salut Mental la Noguera ha acollit al seu local la xerrada Les oblidades dels oblidats a càrrec de la historiadora Elisenda Belenguer, coneguda en els darrers temps per ser l’autora del llibre biogràfic Neus Català, memòria i lluita. Aquesta anava adreçada als usuaris de l’associació i al públic en general.

A través de Neus Català, una gran figura femenina de la lluita contra el feixisme posa en valor el paper de les dones en aquest lluita i la defensa de la democràcia en un moment en que l’Elisenda assegura que hi ha mancança democràtica.

Neus Català prop dels 103 anys és l’única catalana viva que va sobreviure als camp d’extermini. Homes i sobretot dones van lluitar contra el feixisme, van defensar la República espanyola, van patir les presons franquistes i marxar a l’exili a França.

Algunes dones com ella durant la Segona Guerra Mundial van ser capturades i deportades als camps nazis. Als anys 70 va entrevistar una cinquantena de dones recuperant els seus testimonis en la lluita contra el feixisme. Neus Català representa tot allò que ella va viure.

El títol de la xerrada fa referència a l’oblit dels homes republicans que van lluitar a França al llarg de la història, però sobretot a les dones, doblement oblidades.

Elisenda Belenguer ha estat 10 anys convivint amb Neus Català en el procés de producció del seu llibre. El que destaca de la seva figura és el seu pensament modern tot i la seva avançada edat.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.