Artesa de Segre proposa augmentar la taxa d’escombraries a grans productors per fer viable el servei

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Artesa de Segre proposarà al ple d’avui dilluns dia 14 d’octubre un increment de la taxa de recollida d’escombraries a alguns dels grans productors, com ara bancs, bars-restaurants i empreses industrials. La intenció és aconseguir que el 2014 la prestació d’aquest servei deixi de ser deficitària sense haver d’encarir el que paguen els particulars, als quals es congelaria el preu.

L’alcalde, Mingo Sabanés, ha explicat que el consistori ha calculat que el servei de neteja i recollida d’escombraries, sumant la mà d’obra, el manteniment de la màquina d’escombrar i el que es paga al Consell Comarcal de la Noguera, genera un dèficit d’entre 14.000 i 15.000 euros anuals. Tenint en compte que la taxa actual és inferior a la de municipis de l’entorn, el consistori ha optat per augmentar-la i congelar la que paguen els particulars. Així, els particulars continuarien pagant com a norma general 60,48 euros anuals, que es redueixen a 41,50 en els casos bonificats com les llars ocupades per majors de 65 anys.

En canvi, segons la proposta, dels 78 euros que ara paguen, per exemple, botigues i indústries, es passaria a 112,32 o 213,84, en funció dels casos. Al primer grup hi hauria bars sense restaurant, cafeteries i similars, així com tallers. Al segon hi entrarien els restaurants i bars que ofereixin també aquest servei, a més de bancs, fondes, hotels i empreses industrials.

Amb la mateixa intenció d’equiparar-lo amb els ajuntaments dels voltants es proposa encarir el mínim de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), que passaria de 22,7 a 30 euros.

Aquest impost és, per norma general, un 2% del pressupost de l’obra per la qual es demana el permís i, en el cas que no s’hi arribi, aquest mínim. El canvi obeeix al fet que s’ha detectat que es presenten pressupostos molt baixos pels treballs que representen.

Així mateix, també es planteja actualitzar taxes i impostos que fa gairebé deu anys que no es modifiquen, com el de circulació.

Finalment, el ple d’avui debatrà una nova taxa, el preu de les visites guiades a l’Espai Transmissor de Seró, una taxa de nova creació arran de l’obertura al públic de l’edifici. El preu serà 5 euros per l’entrada general, 4 per grups i 3 per escolars, als quals es proveirà material didàctic. En cas de visites de famílies, els menors de 12 anys tenen entrada gratuïta.

Per altra banda, Sabanés ha recordat que l’any passat es van congelar la majoria d’impostos i taxes i ha remarcat que la proposta que fa l’equip de govern pel proper exercici ho té en compte, ja que una de les poques que es va encarir el 2013, el preu de l’escola de música i la llar d’infants, el 2014 s’augmentaria només l’IPC català d’agost de 2012 a agost de 2013, que és d’un 1,7%. En aquestes dues taxes també cal destacar que de cara al 2014 es proposa una nova bonificació, d’un 10%, per a les famílies monoparentals. Fins ara, només se’n beneficiaven les famílies nombroses.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.