Acte de rebuig a l’atac ultra al Monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer

 width=

L’Ajuntament de Balaguer va denunciar aquest diumenge l’atac amb pintades ultres al monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer, patrimoni declarat bé cultural d’interès nacional. El monestir de Santa Maria de les Franqueses va aparèixer aquest diumenge al matí ple de pintades en contra dels llaços grocs de la Plaça del Mercadal, a favor de Franco, i també esvàstiques nazis. Les pintades han estat fetes amb esprai directament sobre la pedra de l’edifici romànic. Aquest diumenge s’hi va celebrar el tradicional aplec anual i a més, a les 12 del migdia es va estrenar el cicle d’espectacles a l’aire lliure ‘Assolellats’.

Les pintades, que han afectat diversos murs de l’edifici així com les portes, van ser descoertes a primera hora del matí per la persona responsable del monestir.

L’ajuntament va celebrar un acte abans de l’inici de l’espectacle infantil i es va convidar també a tota la ciutadania a assistir-hi per mostrar el seu rebuig a l’atac i fer defensa del patrimoni.

La directora del Museu de Noguera, Carme Alòs va explicar que l’afectació que tindrà sobre la pedra el procés de treure les pintades, degut a que es tracta de pedra sorrenca que es desfà molt “fàcilment”. En aquest sentit va afegir que s’ha fet denuncia al Departament de Cultura de la Generalitat, que és qui té les competències de l’edifici, i que aquest dilluns al matí els tècnics del Departament comprovaran els desperfectes per poder iniciar les tasques de restauració. Així mateix, es presentarà denúncia davant les autoritats.

Santa Maria de les Franqueses és un monestir romànic de l’orde del Cister fundat el 1.186 declarat Bé cultural d’interès nacional que en els últims anys ha estat objecte de diverses actuacions per tal de fer-ne possible la seva conservació i millora.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.