Balaguer prepara un homenatge a Maryse Olivé

Maryse Olivé

Els Amics de Maryse Olivé preparen per aquest divendres 12 de maig a les 20.30h un acte d’homenatge a qui va ser la primera dona regidora de l’Ajuntament de Balaguer i Delegada del Govern de la Generalitat a París. Amb aquest escrit, conviden a tothom a l’acte:


ACTE HOMENATGE A MARYSE OLIVÉ

_l’empremta d’una dona compromesa i al servei de Catalunya_

-de Balaguer a Figueres, Darnius, Perpinyà i París-

El diumenge 2 d’abril ens va deixar la Maryse Olivé.  Tenia 68 anys i una trajectòria vital extraordinària al seu darrere.

Va néixer a Perpinyà on la seva família s’havia exiliat després de la guerra civil. El seu pare, en Bernat Olivé, havia treballat al Comissariat de Propaganda de la Generalitat, durant la República.

Quan van retornar a Catalunya, la família es va establir a Balaguer. Aquí la Maryse va muntar el Lycée Français (després Lycée Anglo-français), atesa la seva condició de llicenciada en Filologia francesa per la Universitat de la Sorbonne.

Políticament la Maryse havia començat a Esquerra Democràtica de Catalunya, el partit que liderava l’economista Ramon Trias Fargas i que es va fusionar amb Convergència l’any 1978. L’any 1979, primera legislatura democràtica,  va ser elegida regidora de l’Ajuntament de Balaguer, essent la primera Regidora dona del nostre Ajuntament.

Era una persona empàtica i una dona valenta i lluitadora que es va involucrar en la vida política en una època en la qual encara predominava la presència masculina en aquest món.

L’any 1982 va marxar a Figueres on va muntar una altra acadèmia amb el mateix nom i que va dirigir durant 20 anys.  Va ser regidora de l’Ajuntament de Figueres l’any 1999 fins al 2003 i del 2003 al 2007 de l’Ajuntament de Darnius, d’on era originaria part de la seva família.  En tots dos mandats va ser Consellera Comarcal de l’Alt Empordà i es va responsabilitzar de l’àrea de Cultura i la de Relacions Transfrontereres.

Primera directora de la Casa de la Generalitat a Perpinyà. Va crear per tant, aquesta delegació del govern català a l’altra banda dels Pirineus.  La bona feina feta allà la va portar uns anys més tard a treballar a la delegació de la Generalitat a París. Finalment va assumir la titularitat de la delegació –que de fet la va convertir en l’ambaixadora catalana a França i Suïssa- entre el 2012 i el 2014, any en què es va jubilar.

La malaltia se l’ha endut massa jove. Tot i que ja portava dos anys apartada de la primera línia, tant per la seva experiència com per la seva personalitat,  a molts ens hauria agradat poder comptar amb la seva complicitat una colla d’anys més.

Aquest homenatge vol ser un reconeixement a la persona, a la dona, a l’emprenedora, a la política, a l’amiga Maryse.

Hi esteu tots convidats.

Amics de la Maryse.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.