Els Canals d’Urgell presenten la restauració d’una pintura i un sagrari de l’Ermita de Sant Isidre Llaurador de Ponts, construïda per un deixeble de Gaudí

L’ermita es troba ubicada a la primera casa de comportes dels Canal d’Urgell i l’acte forma part del 160 aniversari del reg de la primera finca

L’ermita de Sant Isidre Llaurador ha estat aquest matí l’escenari de la celebració de la festivitat de Sant Isidre (patró dels pagesos i que se celebra demà diumenge dia 15) h. En el marc de l’acte s’ha presentat la restauració del sagrari i la pintura sobre el Crist Crucificat que data del segle XIX que es trobaven ubicats a l’ermita, a la presa del Tossal de Ponts. La diada ha comptat amb la presència excepcional del Dr. Ximo Company, Catedràtic d’Història de l’Art Modern de la UdL i Director del CAEM (Centre d’Art d’Època Moderna) que ha dirigit els treballs de restauració que s’hi han dut a terme.

Han assistit a l’acte el president de la Comunitat General dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, l’alcaldessa de Ponts, Solés Carabassa Close i el primer tinent d’alcalde, Emili Pals Augé; els vocals de la junta de govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell; els vocals de la junta de regs; els presidents de la junta rectora de les 20 col·lectivitats dels Canals, així com els exvocals de la junta de govern, a qui s’ha fet una menció especial. També hi ha assistit el Director General de la CGRGU, Xavier Díaz Vendrell, la secretària de la CGRCU, Montserrat Font Font; la Directora de la Fundació Canals d’Urgell, Maribel Pedrol Esteve i els patrons de la Fundació Canals d’Urgell: Josep Maria Pujol Gorné i Gaspar Feliu Montfort.

El Dr. Ximo Company ha posat en valor l’Ermita de Sant Isidre, construïda per l’arquitecte Isidre Puig Boada, deixeble d’Antoni Gaudí, l’any 1949 i que fou inaugurada l’any 1950. Company ha donat a conèixer els treballs de restauració de la pintura d’un Crist Crucificat, un oli sobre tela del segon o tercer terç del segle XIX i considerat un anònim acadèmic ja que no s’ha pogut filiar la peça a cap artista en concret, però les característiques de l’obra indiquen que l’autor posseïa formació pròpia d’un estudiant vuitcentista. S’ha realitzat un examen exhaustiu de l’estat de l’obra, s’ha netejat i se n’ha realitzat un condicionament general.

També ha donat a conèixer la restauració del Sagrari, un moble litúrgic destinat a preservar la Sagrada forma. Aquest té imatges de la Pietat, Sant Joan Evangelista i Sant Pere. Data del segon o tercer terç del segle XIX i es desconeix el lloc de realització així com també la seva procedència, tot i que tot apunta que fos elaborat en un obrador català. S’ha realitzat un estudi exhaustiu de l’estat de conservació de l’obra, s’ha fet una fixació puntual i general de la policromia, s’ha desinfectat la fusta i s’ha consolidat així com també s’ha efectuat una neteja, una aplicació de vernís i massillat selectiu amb la reintegració cromàtica pertinent i un condicionament general de l’obra.

Per la seva banda, la Directora de la Fundació Canals d’Urgell, Maribel Pedrol Esteve, ha avançat que en breu es donaran a conèixer els actes de la commemoració del 160 aniversari de l’arribada del reg a la primera finca dels Canals d’Urgell.

La presa del canal, al tossal de Ponts, actual primera casa de comportes, el Km.0 dels canals d’Urgell

A la presa del Canal, al Tossal de Ponts s’hi troba la primera casa de comportes vella, on el 1853 es va construir la primera captació de l’aigua del riu. La casa estava construïda sobre el mateix canal d’esquenes a la serra de la Llenguadera. La riuada de 1907 va destrossar la primera captació i el 1912 s’inaugurava la primera casa de comportes nova.

La primera casa de comportes nova, on hi ha l’assut, infraestructura hidràulica que permet la captació de l’aigua del riu cap al canal principal (actualment el quilòmetre 0 dels Canals d’Urgell).

Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.