Borràs ha assenyalat que es proposen amb aquesta Mancomunitat Cultural no és una mirada nostàlgica al passat, sinó que vol fer passos “ferms” per encarar amb determinació, unitat i cohesió territorial el futur.
La consellera ha explicat que darrere el concepte de Mancomunitat Cultural hi ha “una lògica de coordinació que ha de ser primordial en el cas de la cultura que es veu precaritzada pel que fa els recursos”. L’objectiu seria la coordinació entre les administracions que tenen competència en matèria de cultura: la Generalitat i les diputacions. També respon a les exigències de transparència i de gestió dels recursos públics de forma eficient “compartint les competències”. Ha assegurat que és un òrgan que no té personalitat jurídica i no significa una càrrega administrativa per la ciutadania, sinó que es posa en comú una feina que s’ha de dur a terme de forma coordinada i aprofitar els recursos existents.
Borràs ha dit que intercanviaran informació referent a les polítiques culturals de la seva competència, elaboraran un pla de cooperació cultural que englobi tots els projectes, programes i línies d’actuació que es donin entre la Generalitat i les diputacions provincials, i faran aquest seguiment i avaluació del pla de cooperació i establiran uns criteris de coordinació conjunta i estudiaran tots els projectes de caràcter general que consideren necessari elevar a nivell de país.
Borràs ha citat quatre grans àmbits d’actuació des de política lingüística, cooperació cultural, cultura popular i patrimoni, que són projectes en els quals, ha declarat, s’ha anat col·laborant però que es pot intensificar la cooperació.
Reunió
La titular de Cultura ha explicat que tenen data de reunió del primer consell el 25 de març. De fet, el Consell es reunirà, de manera ordinària, un cop cada quatre mesos i amb caràcter extraordinari sempre que sigui convocada per iniciativa de la presidència o ho demani almenys la meitat de les persones membres.
Per la seva part, la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol Esteve, ha dit que el Consell és hereu i vol donar continuïtat a la feina feta per la Mancomunitat de Catalunya, recupera “aquell esperit” i vol “convertir la cultura en un dels motors de modernització cultural i desenvolupament social i econòmic del país”. Ha passat poc més d’un segle, ha apuntat, i “Catalunya segueix sent sotmesa a nous embats polítics i judicials que volen coartar la seva llibertat, autonomia i el dret a l’autodeterminació. Ara que estem en aquest moment històric, s’ha de recuperar l’esperit de cooperació, germanor i fortalesa entre les institucions i la ciutadania.”
El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha assenyalat que es diu que la cultura és “el cos de la identitat de Catalunya” i aquest consell “farà possible muscular aquest cos que és molt potent, però requereix d’un treball de dia a dia”.
A més de Rosa Pujol Esteve i Marc Castells, a l’acte també hi ha participat el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira i el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella.
Informa: ACN / Foto: ACN