Categories: ComarcaCultura

Apareixen pintures del Barroc tardà datades el 1761 durant les obres de reforma de l’església de Butsènit

ACN Butsènit.- Les obres de restauració de l’interior de l’església de Butsènit, nucli agregat a Montgai (Noguera), han posat al descobert un conjunt de pintures del Barroc tardà que estan datades al 1761. L’alcalde del municipi Jaume Gilabert ha destacat la ”importància significativa” de la troballa ja que si bé en aquella època austera molts temples de pobles petits feien servir aquesta ornamentació, amb els anys han quedat tapades i per tant n’hi ha ”molt poques de documentades”. Les pintures, que mostren escenes de Sant Miquel i també elements decoratius lineals, van aparèixer fa 10 dies i una vegada s’hagin destapat i identificat totes s’estudiarà la possibilitat de restaurar-les i posar-les en valor.
”Ha sigut una autèntica sorpresa, no ho esperàvem”; així de contundent es mostra l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, després que gràcies a les feines de sanejament de l’església de Butsènit hagin quedat al descobert unes pintures del Barroc tardà del segle XVIII. El mossèn del poble i l’Ajuntament havien acordat pintar el temple, que data del 1761 amb la finalitat d’acabar d’una vegada per totes amb les goteres que hi havia ja que la teulada s’havia restaurat l’any passat.

Fa 10 dies però, els tècnics que s’ocupen dels treballs van descobrir les pintures sota la fina capa de guix que ara estan estovant. Aquestes han sortit als laterals del temple i les més valuoses són les que estan més properes a l’altar. Igualment, al sostre de l’església han sortit també elements ornamentals dels quals no es tenia constància, però aquestes es van pintar de forma posterior. Segons Gilabert, la importància de la troballa rau en el fet que hi ha molt poques pintures d’aquest tipus que estan documentades. De fet, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, només en té constància a Paüls, a la Vall Fosca (Pallars Jussà), a Santa Maria de Meià, a la Noguera, i a Navata, a l’Empordà.

Les pintures, que després d’una primera fase de documentació s’ha determinat que estan en una ”molt bona qualitat”, tenen elements diferenciats i algunes estan relacionades amb Sant Miquel però d’altres són elements decoratius lineals. Com que encara no estan destapades en la seva integritat es fa difícil determinar amb profunditat el seu significat. Això és una feina que s’haurà de fer en les properes setmanes a mesura que els operaris vagin retirant el guix que hi ha al damunt.

Gilabert assegura que una vegada quedi tot el conjunt al descobert s’estudiarà la possibilitat de fer una restauració a fons, en funció del cost que pugui tenir i de les possibilitats econòmiques tant de l’Ajuntament com de Bisbat. Tot plegat amb l’objectiu de posar-les en valor i fins i tot situar l’església de Butsènit com a referent d’aquest tipus d’art.

Balaguer Televisió

Missatges recents

‘La última granada’ de Beret detonarà al pavelló Inpacsa de Balaguer el 2 de novembre

La Paeria de Balaguer llença el primer anunci de la Festa Major d’enguany i ho…

19 hores fa

La Generalitat assumeix l’explotació del Canal Segarra-Garrigues

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, en nom de la Generalitat…

21 hores fa

Una persona ha mort en un xoc frontal a la C-14 a Ponts

El Servei Català de Trànsit informa que ahir a la tarda es va registrar un…

21 hores fa

Els Mossos detenen un home a Balaguer per temptativa d’homicidi

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dilluns un home per temptativa d'homicidi a Balaguer. Els…

21 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 03/05/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

22 hores fa

Balaguer celebra el X Trofeu Albert Barri

El dissabte passat es va celebrar a Balaguer el X Trofeu Albert Barri, que un…

1 dia fa

Aquest lloc web utilitza cookies.