Comarca

La Generalitat assumeix l’explotació del Canal Segarra-Garrigues

El conseller Mascort i ACUAES han formalitzat avui el traspàs de la gestió d’aquesta infraestructura, clau per al desenvolupament de les terres de Lleida

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, en nom de la Generalitat de Catalunya, i la presidenta executiva de l’empresa pública estatal Aguas de las Cuencas de España SA, Rosa Cobo, han formalitzat avui l’acta de cessió de l’explotació del Canal Segarra-Garrigues i la presa de l’Albagés al Govern català.

En concret, els documents signats avui són: l’acta de cessió de l’explotació de les infraestructures corresponents a l’actuació Canal Segarra-Garrigues, l’acord de cessió a la Generalitat de Catalunya del contracte de serveis d’explotació del Canal i de la presa de l’Albagés que actualment té subscrit ACUAES per a dur a terme l’explotació de les instal·lacions, i l’acord de cessió del contracte de l’ús de l’edifici que acull el centre de control i d’operacions del Canal.

Aquest traspàs també implica la cessió del contracte d’explotació que ACUAES té subscrit amb la UTE ACSA Obras e Infraestructuras SA-Control y Geología SA (CYGSA), de manera que aquesta empresa continuarà donant servei als regants durant la campanya de reg, sense que aquest canvi de titular de l’explotació impliqui cap canvi per als serveis que actualment està donant el Canal als regants i a altres usuaris que reben l’aigua d’ell.

Cal recordar que la participació de la Generalitat en el projecte del Segarra-Garrigues es va iniciar l’octubre de 2006 amb la signatura del Conveni de col·laboració entre l’aleshores Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, actualment Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la Societat Estatal ‘Canal de Segarra-Garrigues SA’ (CASEGA), actualment integrada a ACUAES, per a la construcció i explotació del canal Segarra-Garrigues. Un cop finalitzades les obres, el passat mes de juliol, es va signar l’Addenda núm. 1 a l’esmentat Conveni amb l’objectiu de regularitzar l’aplicació dels fons de finançament conforme a la inversió realitzada, i modificar el règim d’explotació preveient que la Generalitat de Catalunya es faria càrrec de les tasques d’operació, manteniment, i explotació de l’actuació del Canal, que fins ara realitzava ACUAES.

L’Addenda, que ja preveia el traspàs de la gestió a la Generalitat, també recull la possibilitat de connexió al Canal principal per a solucionar problemes de disponibilitat i qualitat de l’aigua del territori, com ara ús de boca, industrial, i altres.

Amb la cessió de l’explotació, el Departament té previst encarregar la gestió a Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) per a aprofitar l’expertesa d’aquesta empresa pública de la Generalitat en la gestió d’aigua en alta, sense implicar canvis en el funcionament del canal.

Finalment, val a dir que l’any 2058 finalitzarà el pagament a ACUAES de les obres corresponents al Canal Principal i a la presa de l’Albagés i la Generalitat de Catalunya podrà esdevenir titular de tot el sistema Segarra-Garrigues, atès que ja és propietària de la xarxa secundària de distribució del regadiu.

Balaguer Televisió

Missatges recents

L’Harpia baixa del Castell Formós i dansa el ‘Ball del Salt’

Aquest dissabte, en l’equador de la Festa Medieval, s’ha fet la Baixada de l’Harpia des…

14 hores fa

Balaguer medieval celebra la 6a jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós

Aquest divendres Balaguer medieval celebra la sisena jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós, que enguany,…

3 dies fa

Balaguer dona el tret de sortida a L’Harpia amb les Mossades medievals

La història gastronòmica de la ciutat va ser l’eix central de la primera activitat de…

3 dies fa

S’incendia un cotxe al carrer Urgell

Un cotxe s'ha incendiat aquest matí al carrer Urgell de Balaguer sense cap ferit. El…

3 dies fa

La Plaça Mercadal acull una trobada musical amb l’alumnat de Balaguer

Després de mesos treballant en un projecte musical a les aules, l’alumnat de 5è de…

3 dies fa

Decebuts o emprenyats

Les xarangues recorren incansables els carrers i places que formen les xarxes socials i els…

3 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.