Categories: FIRMES>Arboló Monell

La independència dels fotons

Diguem-ho clar, als grecs se’ls ha fet xantatge. Si voteu Syriza, fora de l’euro. Si feu un referèndum, no hi ha rescat. Si no compliu els terminis, es tanca l’aixeta. Però darrerament passen coses que em fascinen. Coses que pensava que mai dels mais podrien ser.

Tots diem el mateix, què malament havien d’estar, a Grècia, perquè no hagi colat el farol. Les amenaces sonaven convincents. Però encara negocien, tu. No és tant important que puguin tenir més o menys raó. És que obliguen a trencar un estatisme. Vull dir, obliguen al canvi.

Avui dia ja no es juga a les garrotades, com a mínim a occident. Es juga a veure qui té el discurs més intocable. Amb reforços econòmics i de poder darrere, si vols. Però les armes són paraules, gestos, fotografies. Passa que Europa sempre ha estat massa seriosa. I Grècia massa optimista, si tu vols. I els contraforts de Grècia “només” han estat dos votacions. Per això em fascina. Sembla que siguem democràtics.

Més coses fascinants: la ILP pel dret a l’habitatge digne, contra els desnonaments i la pobresa energètica s’aprovarà al Parlament en el ple del 22 juliol. I tant, si podem, deien els de la PAH. Doncs mira, sí.

La tossuderia de la PAH també ha estat digna d’elogi. Al Congrés li van tancar la porta als morros però els civils insurgents encara no havien dit la darrera paraula. És un triomf civil. Una ideologia que de bon principi semblava reaccionària però que ha acabat convencent. Perquè és de sentit comú. No podem permetre’ns deixar la gent al carrer. I menys amb tants pisos nous i ben acabats com hi ha. I buits.

Hi ha d’altres coses que em fascinen. Més que el fet que dimarts la New Horizons arribi a Plutó, em descol·loca el pacte que PSC-Ciutadans han escenificat a Lleida. Ja fa dies que molts hem après a no donar un sentit literal a les declaracions. Sobretot les dels polítics. Per tant, ja no dubto gaire si aquesta encaixada pot donar alguna explicació a la xiulada a Ros en un acte de la ANC – la que va haver de parar la Forcadell-. Però això no em treurà la cara de sorpresa.

El món, la gent canvia. En tots els casos que em fascinen, excepte en el tema de Plutó, la tendència és la mateixa: si en parlem, en pot sortir qualsevol cosa. El que a m’agrada és la quàntica de les converses. Més que les probabilitats, les possibilitats. És que havia arribat un moment que en dubtava… però mira, no. No està escrit.

Arboló Monell

Punt i coma

Compartir
Publicat per
Arboló Monell

Missatges recents

Vallfogona de Balaguer organitza la 2a Fira Lo Caragol food

Vallfogona de Balaguer serà per segon any la capital dels caragols i els productes de…

38 minuts fa

L’Artesa de Segre abraça la permanència a força de futbol i sentiment

L'Artesa de Segre abraça la permanència a força de futbol i sentiment. Els de Nil…

3 hores fa

Fira Q tanca una nova edició amb bon balanç

Després de dos dies intensos plens d’activitats al Pavelló d’Inpacsa de Balaguer, Fira Q tanca…

18 hores fa

El CF Balaguer renova ‘Josete’ per dues temporades més

José Manuel Tomás Valdovinos, també conegut com a "Josete", ha renovat per dues temporades més amb el CF Balaguer.…

23 hores fa

Balaguer commemora el 40è aniversari del 1r Concurs de mels

El 1984 es va celebrar a Balaguer el primer concurs de mel a la capital…

23 hores fa

Fira Q torna a apostar pel Saló de l’Energia de les Terres de Lleida

L’edició 2024 de Fira Q torna a apostar pel Saló de l’Energia de les Terres…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.