Categories: Comarca

La Diputació de Lleida inverteix més de 4,3M€ en patrimoni cultural a Lleida

Conjunt monumental Castelló de Farfanya (Foto: CC Noguera)

La Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), ha invertit 4.322.081€ en restauració, arranjament i condicionament d’un total de 225 béns integrants del patrimoni cultural de les Terres de Lleida entre 2010 i 2015.

La major part dels elements patrimonials que han estat destinataris finals de la inversió pertanyen al patrimoni eclesiàstic dels municipis de les comarques de Lleida. En total, s’ha intervingut a 135 conjunts (esglésies, ermites, oratoris i béns mobles litúrgics), mentre els elements del patrimoni civil que han gaudit d’inversió per al seu manteniment i condicionament han estat un total de 90 conjunts entre béns immobles i mobles.

Aquestes inversions es realitzen a través de cinc línies d’ajuts que la corporació posa a disposició dels municipis de la demarcació de Lleida per a la intervenció del patrimoni cultural del seu àmbit territorial. Es tracta de la línia d’ajuts de Concurrència, Ajudes directes i excepcionals, una línia d’Inversió financerament sostenible, els convenis i, finalment, a través d’una línia d’Institucions sense ànim de lucre.

Globalment, la comarca que encapçala el rànquing dels territoris amb més inversió econòmica a través de les línies d’ajuts de la Diputació de Lleida durant el període 2010-2015 ha estat la Noguera a on es concentra un gran nombre de béns integrants del patrimoni cultural que conserva.

Així, s’ha actuat al conjunt monumental de Castelló de Farfanya  (200.000€), la col·legiata de Sant Pere d’Àger (94.000€), la Vil·la romana del Romeral d’Albesa (66.000€) i el conjunt andalusí del Pla d’Almatà de Balaguer, amb el castell Formós (52.000€) i l’església romànica de Sant Miquel de Camarasa (32.000€), entre d’altres.

El segon àmbit comarcal que encapçala el rànquing d’inversió en restauració i manteniment de patrimoni cultural és la comarca de les Garrigues. Algunes de les actuacions que s’han desenvolupat són les del jaciment ibèric dels Vilars d’Arbeca (400.000€), el castell de l’Albi (100.000€) o els castells de l’Albagés i de l’Espluga Calva, declarats BCIN i als què s’hi hi han destinat 44.000€  i 12.000€, respectivament.

En tercera posició destaca la comarca del Segrià amb intervencions a l’ermita de Sant Jaume de la Granja d’Escarp (30.000€), l’església de Sant Llorenç de Soses (50.000€) i els edificis religiosos d’Aitona (78.724€).

Amb aquestes línies d’ajuts gestionades des de l’IEI, la Diputació de Lleida demostra la voluntat de la institució de preservar el patrimoni cultural del territori i col·laborar amb el seu manteniment i dignificació.

Comissió tècnica per l’esfondrament del campanar de Rosselló

La Diputació de Lleida forma part, juntament amb el Bisbat, la Generalitat i l’Ajuntament de Rosselló, de la Comissió Tècnica per valorar els danys i conèixer les causes de l’esfondrament del campanar de l’església de Rosselló.

Aquest mateix dilluns s’ha convocat la primera reunió de la comissió tècnica a la que han assistit la directora de l’IEI, Montse Macià, i el responsable de Desenvolupament d’Infraestructures, Ramon Lleonart.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Connecta Lleida Pirineus: Maria Fernández guanya el concurs de talent de les terres de Lleida

La tercera edició de l’Alpitalent, el concurs de talent de les Terres de Lleida, va…

12 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 15/05/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

13 hores fa

La proposta artística ‘Eren dones no pas bruixes’ s’estrenarà durant l’Harpia

En el marc de l'Harpia, Balaguer medieval es durà a terme la proposta artística efímera…

17 hores fa

El dia de la marmota

Ja hi tornem a ser. Cadascú parla dels resultats de les eleccions segons les seves…

17 hores fa

La Paeria de Balaguer perd la subvenció de la Diputació per a les obres de l’alberg juvenil

L’adjudicació de les obres de la primera i segona planta de l’edifici del Molí de…

18 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 14/05/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.