Categories: Societat

La Baronia de Rialb promociona la seva tòfona amb unes jornades gastronòmiques

Són l’Eugeni i la Pinya en una de les seves jornades de búsqueda de tòfona negra a les alzines que te aquest agricultor a la Baronia de Rialb. En total són uns 100 arbres els que la pinya rastrejarà a la recerca d’aquest fong tan preuat que creix soterrat a les arrels d’aquest arbres forestals.

L’Eugeni és un productor de tòfona negra i propietari d’unes 12 ha de plantació d’aquest bolet. Tot i la tradició familiar de la recollida de tòfona silvestre, aquest pagès de La Noguera,  no es va convertir en productor del fong fins fa poc més de 10 anys.

Les plantacions de tòfona a la Baronia de Rialb van arribar quan un grup de pagesos de la zona van viatjar a Sarrión província de Terol on les plantacions de tòfona ja estaven més arrelades. L’expedició va tornar de terres aragoneses amb els coneixements de la tècnica de la micorització i amb la certesa que realitzar una plantació de tòfona era possible.

Amb la recol·lecta dels primers bolets d’aquell primers arbres forestals aragonesos el consorci Segre Rialb va iniciar les jornades de la cuina de la tòfona negra de Rialb. Productors i restauradors de la zona unien esforços per tal de promocionar el producte i fer-lo un reclam de la zona.

Enguany arribem a la 7a edició de les jornades de la cuina de la tòfona i tot i aproximar-se a la dècada d’aquesta iniciativa, tan L’Eugeni com el Ramón, xef i propietari del Restaurant Lo Ponts, coincideixen en afirmar que la millor època de la tòfona dins de la zona de la Baronia de Rialb encara ha d’arribar.Característica per la seva olor la tòfona negra o tòfona d’hivern arriba en el seu punt de maduresa òptima durant els mesos de Gener, Febrer i Març si be és cert que la jornades de la cuina de la tòfona van des del desembre fins l’Abril. Durant aquesta època diversos restaurants de la zona de la noguera alta adapten els seus menús convencionals hi afegeixen aquest ingredient tan peculiar.

La tòfona ja arrelat als boscos de la Noguera alta, ara és qüestió de donar continuïtat a la feina realitzada fins al moment per tal de poder associar aquest producte amb aquesta zona i poder convertir aquest bolet amb un ingredient referent de la Baronia de Rialb.

Balaguer Televisió

Missatges recents

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 07/05/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

14 hores fa

Connecta Lleida Pirineus: La Fira dels Somnis recapta 55.000 € per a la investigació del càncer infantil

El passat diumenge es va celebrar a Balaguer una gran jornada solidària. Parlem de la…

14 hores fa

Rècord d’inscripcions a la 4a edició del torneig inclusiu ‘l’esport ens uneix’

Arriba la quarta edició del torneig inclusiu ‘l’esport ens uneix’ amb rècord d’inscripcions. Dilluns 13…

18 hores fa

L’escola La Noguera celebra aquest any el seu 50è aniversari

L'escola La Noguera de Balaguer celebra aquest any el seu 50è aniversari. Amb el lema…

23 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 06/05/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 dies fa

‘La última granada’ de Beret detonarà al pavelló Inpacsa de Balaguer el 2 de novembre

La Paeria de Balaguer llença el primer anunci de la Festa Major d’enguany i ho…

3 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.