Balaguer Televisió col·labora en el rodatge d’una sèrie documental sobre salut mental

Moment del rodatge a casa la Mercè a Ponts (Foto: Balaguer TV)

Balaguer Televisió ha rodat aquest dijous part dels continguts d’una nova sèrie documental sobre salut mentalCatalunya. Sota el títol ‘Obertament’, el projecte recull testimonis en positiu de persones que conviuen amb un problema de salut mental a les diferents comarques del país. Impulsada per La Xarxa i l’entitat Obertament, que lluita contra l’estigma en salut mental, la sèrie vol fer caure els falsos mites associats als trastorns mentals donant veu a persones que han passat per una experiència i no se senten identificades amb els estereotips i prejudicis que sovint se’ls atribueix.

Testimonis de vides normalitzades

El capítol que s’ha rodat a Ponts s’ha centrat en la família i ha tingut com a protagonista la Mercè Torrentallé i el seu entorn. Mare de tres fills i delineant de professió, la Marcè lluita contra l’estigma amb la paraula, fent xerrades i conferències, o amb la ploma, tot difonent els llibres que ha escrit: ‘Esquizofrènia: locura o realidad’ i ‘Esquizofrènia en primera persona’. I també amb els pinzells: l’exposició itinerant  ‘Pintant l’esquizofrènia’ porta la seva signatura.

El de la Mercè és un dels 10 testimonis que recull la sèrie, de diferents edats, procedències i vivències. Deu maneres de conviure amb un trastorn en diversos àmbits com són la feina, l’escola, les relacions interpersonals i la vida social. A més, ‘Obertament’ aborda temes com l’apoderament, la influència dels mitjans de comunicació a l’hora d’oferir una visió normalitzada, la lluita contra l’estigma des de l’activisme en primera persona i els projectes de contacte social.

La sèrie, en què participen set televisions locals més adherides de La Xarxa, s’estrenarà al març a Balaguer Televisió. Amb la seva implicació desinteressada en aquest projecte, el canal noguerenc duu a terme una acció de responsabilitat social corporativa.

Combatre l’estigma social associat a les malalties mentals

El projecte neix de la col·laboració entre La Xarxa i Obertament per produir una sèrie documental sobre salut mental en els diferents àmbits de la vida quotidiana. Per a Obertament, serà un nou instrument més per combatre l’estigma social que molt sovint pateixen les persones que conviuen amb malalties mentals. L’OMS alerta que aquest estigma perjudica més la recuperació de les problemàtiques de salut mental que el propi trastorn, perquè fa que les persones se n’amaguin i triguin més temps a demanar ajuda professional.

Altres dades d’interès sobre estigma i salut mental

  • El 29% dels catalans creuen que una de les principals causes de la malaltia mental és la manca d’autodisciplina.
  • El 17% dels catalans no donaria cap responsabilitat a les persones amb problemes de salut mental i un 34% no ho sap o no respon.
  • El 21% dels catalans considera que no es pot confiar per la cura d’altres en persones que han estat pacients en hospitals de salut mental.
Balaguer Televisió

Missatges recents

La pluja trunca la XI Biennal Gegantera de Balaguer

La pluja ha fet anticipar el final de festa de la Biennal gegantera que s'ha…

19 hores fa

La Nit dels Museus posa en valor les tasques d’investigació i educatives que realitzen

El Museu de la Noguera ha obert les portes aquest vespre i s’ha omplert de…

2 dies fa

Connecta Lleida Pirineus: Vallfogona vol recuperar el toc de les campanes del poble

Antigament, les campanes de les esglésies eren un element clau de la vida quotidiana en…

3 dies fa

Balaguer acollirà el ‘Primavera Wine’, un festival de vins catalans

Balaguer acollirà el pròxim 8 de juny el festival de vins catalans 'Primavera Wine'. L’esdeveniment…

3 dies fa

La Paeria millorarà el servei del pàrquing d’autocaravanes

La Paeria de Balaguer vol acabar amb les crítiques rebudes pels usuaris del pàrquing d'autocaravanes…

3 dies fa

Connecta Lleida Pirineus: Maria Fernández guanya el concurs de talent de les terres de Lleida

La tercera edició de l’Alpitalent, el concurs de talent de les Terres de Lleida, va…

4 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.