Aquesta metàfora del divorci, que vaig trobar posteriorment en diversos articles i altres referències, ens permetria avui d’ampliar-la a la recent situació esdevinguda a Escòcia per tal d’il·lustrar com diferents parelles poden entomar de diferent manera aquest procés de separació.
En el cas de Catalunya, jo presentava aleshores un marit espanyol masclista, groller i gairebé maltractador, que contrastaria força amb l’actual cas britànic. Efectivament, i més enllà de tàctiques, el govern britànic ha acceptat sempre molt clarament el “dret a decidir” de la seva parella escocesa. I ho ha fet per que mai no l’ha considerat com una propietat, o com un braç, o una cama del seu propi cos, com feia, i fa, el marit espanyol, sinó com algú amb identitat pròpia, com una nació sobirana.
Aquesta és la diferencia fonamental. I aquesta actitud no és cap invent tàctic de Mr. Cameron, com alguns han dit, sinó una constant en el govern britànic, i també en la cultura democràtica de la seva població, fins i tot compartida en el seu moment per la “masclista” Margaret Tatcher.
Pel que fa al procés previ a la possible ruptura, tothom ha destacat la tranquil·litat, el civisme, i fins i tot la racionalitat amb que es van fer les campanyes escoceses per al si i per al no.
Però alguns detalls ens indiquen estils diferents d’una banda i l’altra. Mentre que la campanya pel sí va ser més argumental i propositiva: “Scotland’s future in Scotland’s hands”, la del no va ser més emocional: “Love Scotland, vote no”, escrit sobre la imatge d’un cor vermell, i més centrada en el perill del desconegut: “It’s not worth the risk”, talment com faria una parella que intenta retenir a la seva “mitja taronja”.
I una dada interessant. A Escòcia el sí va guanyar en gairebé totes les franges d’edat menors de 55 anys, però va perdre clarament a la franja entre 55 i 65 anys, i sobretot entre els majors de 65 anys. Ja se sap que el divorci es veu de manera molt diferent entre les parelles joves i les de gent gran.
Si comparem ambdós relats, el del “no” mai no va funcionar quan volia basar-se en arguments racionals –els debats televisius sempre van donar la victòria al sí. La seva eficàcia sembla haver-se basat en el xantatge emocional i la por al canvi. I ja cap al final de la campanya, quan les coses es complicaven, i el sí majoritari al divorci semblava possible, l’inefable “et prometo que canviaré”. A algú li sona?.
Programa especial elaborat pels professionals de Balaguer Televisió dins el marc de Fira Q, el…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Aquest matí s'ha tornat a reunit, per quart cop des de l'activació del Pla INUNCAT…
El mes de juliol a Balaguer és sinònim de música i poesia i aquest any…
Aquest dissabte 3 de maig, L’Hostal Nou inaugura el mural elaborat a la plaça…
El 10è Gargar de Penelles s’ha posat en marxa aquest primer de maig amb la…
Aquest lloc web utilitza cookies.