La línia que uneix Lleida i La Pobla de Segur ha viscut al llarg dels anys diverses vicissituds. Inaugurada fins a Balaguer el 1924, dos anys després es va projectar la unió per tren de Baeza, a Jaén, amb Sent Gironç. La república i la guerra impedirien la realització d’aquest projecte però en la postguerra es reprendria en part, amb l’arribada del tren de Lleida a la Pobla el 1951. Instàncies internacionals van forçar en diferents ocasions Espanya a no invertir en línies a priori deficitàries, per la qual cosa l’eix transpirinenc mai arribaria a materialitzar-se. Des que el 2005 la Generalitat en gestiona la infrastructura, el nombre de passatgers s’ha incrementat considerablement.

El 2012 la Generalitat es va veure obligada a reduir les freqüències del tren Lleida – La Pobla per la situació de les seves finances i pels elevats costos de manteniment de Renfe. En aquell moment, els exsocis del tripartit, causants en bona mesura de l’alarmant situació econòmica, van sortir a manifestar-se per la manca de sensibilitat (sic) de Convergència amb el territori. En paral·lel a aquella decisió, però, el govern programava inversions milionàries per modernitzar la línia amb la mirada posada en l’impuls de la infrastructura.

Després de descartar el soterrament de l’estació de Balaguer i també la desviació del tren als límits del nucli urbà, prop del canal, Territori va apostar per convertir la línia en un tren-tramvia entre Lleida i Balaguer, tot mantenint el traçat de les vies però amb la previsió de trencar la barrera que suposa el tren per l’eixamplament de la ciutat cap a la zona d’Inpacsa amb la perllongació del Passeig, el 2018. El primer acte de Puigdemont com a president va ser, precisament, la presentació a Lleida dels nous combois fabricats a Suïssa. Els trens nous funcionen des de finals de juliol, després del retard com a conseqüència de la imperícia de la burocràcia espanyola, i amb ells s’ha reduït el temps dels trajectes, el preu del bitllet i la contaminació. Les freqüències s’han incrementat, sobretot entre Balaguer i Lleida, de manera que tenim ja un veritable servei de rodalies.

El tren com a transport de passatgers, juntament amb la iniciativa d’El Tren dels Llacs, ha esdevingut una història d’èxit. Es tracta d’una doble aposta pel territori: pel transport sostenible dels ponentins i per la promoció turística de les nostres comarques. Una història que ens ensenya que quan depenem de nosaltres mateixos podem anar més lluny.

Marc Solanes

Ara o mai

Compartir
Publicat per
Marc Solanes

Missatges recents

Vallfogona de Balaguer organitza la 2a Fira Lo Caragol food

Vallfogona de Balaguer serà per segon any la capital dels caragols i els productes de…

1 hora fa

L’Artesa de Segre abraça la permanència a força de futbol i sentiment

L'Artesa de Segre abraça la permanència a força de futbol i sentiment. Els de Nil…

3 hores fa

Fira Q tanca una nova edició amb bon balanç

Després de dos dies intensos plens d’activitats al Pavelló d’Inpacsa de Balaguer, Fira Q tanca…

18 hores fa

El CF Balaguer renova ‘Josete’ per dues temporades més

José Manuel Tomás Valdovinos, també conegut com a "Josete", ha renovat per dues temporades més amb el CF Balaguer.…

24 hores fa

Balaguer commemora el 40è aniversari del 1r Concurs de mels

El 1984 es va celebrar a Balaguer el primer concurs de mel a la capital…

24 hores fa

Fira Q torna a apostar pel Saló de l’Energia de les Terres de Lleida

L’edició 2024 de Fira Q torna a apostar pel Saló de l’Energia de les Terres…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.