- Destacats Portada

Xarrada-col·loqui a Menàrguens sobre cognoms toponímics originaris de la Noguera i de Lleida al País Valencià

L’acte tindrà lloc aquest divendres 15 de juliol a les 21.00 i correrà a càrrec del periodista alacantí Antonio Teruel

Aquest divendres 15 de juliol a les 21.00 hores el bar de les Piscines Municipals de Menàrguens acollirà la xarrada-col·loqui “De Menargues a repoblar les terres del sud. Pobles de la Noguera i de Lleida que són cognoms al País Valencià”, a càrrec del periodista alacantí Antonio Teruel, que parlarà d’un vincle molt singular existent entre les terres del Ponent català i el País Valencià: pobles d’un territori que han esdevingut cognoms a l’altre.

A terres valencianes hi ha a l’actualitat més de 150 llinatges que es corresponen amb algun nom de lloc de l’actual província de Lleida, i que són portats per vora 230.000 persones. És a dir, vora un 4,5% de la població valenciana té aquesta referència lleidatana al seu DNI.

Bona part d’aquests cognoms fan al·lusió a topònims de la comarca de la Noguera, com és el cas de Menàrguens, que té la singularitat afegida de ser l’origen de dos cognoms diferents, presents a l’extrem més meridional del País Valencià: un que manté la grafia primgènia del poble Menargues, i un altre castellanitzat de Menárguez. Tots dos sumen vora el doble d’habitants que té ara mateix Menàrguens. Però a més, hi ha molts altres indrets de la Noguera que han donat lloc a cognoms valencians, alguns d’ells molt freqüents en zones molt concretes o fins i tot presents a tot el territori. Balaguer, Camarasa, Ivars, Agulló, Alberola, Alòs, Ribelles, Cubells o la mateixa Noguera en són només alguns exemples. I molts altres cognoms es corresponen amb llocs de la Segarra, el Segrià, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues o el sud del Pallars Jussà.

En aquesta xarrada, Antonio Teruel ens parlarà amb deteniment d’aquest fenomen i de la seua dimensió, i dels vincles entre territoris que han sorgit o que es poden crear a partir d’aquesta coincidència entre toponímica i onomàstica. Teruel, natural d’Ibi, a la comarca de l’Alcoià, és periodista al diari Información d’Alacant i va començar a investigar entorn d’aquest tema al 2013, amb la realització d’un reportatge. Al llarg d’aquests anys ha anat aprofundint-hi, alhora que ha anat establint forts vincles personals amb les terres de Ponent.

L’acte pretén ser una trobada informal per a parlar sobre aquesta relació entre Lleida i el País Valencià, que va molt més enllà de l’afinitat lingüística i que és encara desconeguda per a bona part de la població. La cita està organitzada per la cervesera menarguina La Vella Caravana i ha estat possible gràcies a un fill de Menàrguens que ara resideix a Alacant, on ha descobert l’existència dels cognoms al·lusius al seu municipi d’origen i ha entaulat relació personal amb Antonio Teruel.


Informa: Redacció

Balaguer Televisió

Missatges recents

La Generalitat assumeix l’explotació del Canal Segarra-Garrigues

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, en nom de la Generalitat…

57 minuts fa

Una persona ha mort en un xoc frontal a la C-14 a Ponts

El Servei Català de Trànsit informa que ahir a la tarda es va registrar un…

1 hora fa

Els Mossos detenen un home a Balaguer per temptativa d’homicidi

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dilluns un home per temptativa d'homicidi a Balaguer. Els…

1 hora fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 03/05/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 hores fa

Balaguer celebra el X Trofeu Albert Barri

El dissabte passat es va celebrar a Balaguer el X Trofeu Albert Barri, que un…

5 hores fa

Vallfogona de Balaguer ven més de 1.800 tapes de caragols en la Fira Lo Caragol food

Vallfogona de Balaguer ha celebrat la segona edició de la Fira Lo Caragol food aquest…

5 hores fa

Aquest lloc web utilitza cookies.